Prosečna plata u BiH taman za 470 litara goriva

Izvor: Blic, 14.Jun.2016, 19:33   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Prosečna plata u BiH taman za 470 litara goriva

S obzirom na primanja, građani BiH gorivo na pumpama plaćaju skuplje nego stanovnici većine država u regionu.

Tako vozač u BiH sa prosečnom platom od 830 KM može da kupi 470 litara benzina 95, što je kudikamo manje od njihovih kolega u, na primer, Hrvatskoj, Sloveniji, Nemačkoj ili Austriji.

U tek neznatno gorem položaju su vozači iz Srbije i Makedonije, dok smo, po broju kupljenih litara za prosečnu platu, rame uz rame sa Crnogorcima.

Sa 620 i >> Pročitaj celu vest na sajtu Blic << 830 litara koje mogu da kupe za prosečnu platu, Hrvati i Slovenci su ispred nas, a o standardu i finansijskim mogućnostima stanovnika većine evropskih zemalja suvišno je i govoriti.

Dok poskupljenja goriva domaći naftaši pokušavaju da amortizuju pričom da je njegova cena ipak najniža u regionu, iz udruženja potrošača poručuju da se ona mora posmatrati u korelaciji sa primanjima.

– Kad uporedimo te parametre, jasno je da pomenuta priča ne stoji.  Reč je o unosnom poslu, koji domaćim naftašima donosi dobru zaradu. S druge strane, u BiH su izdvajanja po osnovu poreza i akciza manja nego u zemljama okruženja, tako da bi gorivo kod nas moglo da bude jeftinije – kaže za „EuroBlic“ sekretar Pokreta potrošača RS Dragovan Petrović.

Nastavak na Blic...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Blic. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Blic. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.