Progovorio u 40. godini

Izvor: Blic, 26.Apr.2009, 04:37   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Progovorio u 40. godini

Milenka Đurđevića (44) u Osječanima kod Doboja svi poznaju kao čoveka koji do pre četiri godine kada je doživeo šok uopšte nije pričao. Prve reči izgovorio je kada mu je majka poginula i kada je u trošnoj kući ostao sam bez igde ikoga.

Premda ga je i sada teško razumeti kada govori komšije kažu da se od tada mnogo promenio jer je verovatno pretrpeo šok.

Dešavalo se ranije, pričaju njegove komšije, da čovek od šoka zanemi, ali Mići ili Mirijanu, >> Pročitaj celu vest na sajtu Blic << kako ga zovu, desilo se upravo suprotno, progovorio je i postao tema brojnih priča u selu, ali i šire.

Milenko se nije školovao i nije išao nikuda dalje od svog sela u kojem mu pomažu njegove komšije da preživi jer nema nikakvih primanja.

„Daju mi jaja, pomognu mi. Volio bih da imam struju to mi je najveća želja", kaže Milenko.

Teško ga je razumeti kada priča mada se trudi, komšije ga bolje razumeju jer su navikli na njegov način govora. Povučen u sebe, miran i zatvoren, Milenko je ostao i nakon što je progovorio, a tog kobnog dana njegova majka je, priča komšinica Mirjana Gligić, pokušavala da nešto popravi na kućici kojoj je pretilo rušenje.

„Pala je greda i ubila je. On je tada pobegao u šumu, uplašio se, pretrpeo šok, ko zna šta je bilo i od tada je progovorio. Znaju to svi u selu kako se desilo. Jadnik je onda ostao potpuno sam i sad se snalazi sirotan kako zna i ume", priča Mirjana.

Nakon nesreće komšije i rodbina su mu napravile kućicu u kojoj je mnogo bolje nego u prethodnoj, ali još uvek nema struju, vodu, niti osnovne uslove za život.

Ponekad mu neko od komšija da neki posao koji Milenko odradi pošteno, a zauzvrat dobije nešto od hrane čije ostatke podeli sa tri psa koji su mu najverniji prijatelji i od njega se nikada ne odvajaju.

Nastavak na Blic...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Blic. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Blic. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.