Izvor: Blic, 04.Avg.2007, 12:00   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Prelazi na Rači do kraja godine

BANJALUKA - Zajednički granični prelaz između Srbije i RS na Rači trebalo bi da bude završen do kraja godine - rekao je juče ministar za infrastrukturu u Vladi Srbije Velimir Ilić nakon susreta sa ministrom saobraćaja i veza RS Nedeljkom Čubrilovićem.

Ilić je objasnio da je čelična konstrukcija za most na Rači stigla iz Makedonije i da će do septembra biti završeno sklapanje i montiranje ostalih delova.

Srbija i RS ne krše međunarodne ugovore
>> Pročitaj celu vest na sajtu Blic <<
Sve što se radi u Srbiji i RS u skladu je sa međunarodnim konvencijama i mi ništa od toga nismo prekršili, dok drugi krše i dogovore i sporazume, smatra Ilić.

Naglašava da u priči o Kosovu, RS ili bilo kom drugom delu sveta treba koristiti iste aršine, jer priznavanje prava na samoopredeljenje Kosova može da izazove lančanu reakciju.

„Mi smo svoji na svome, ne tražimo milostinju i nešto što je tuđe, tražimo samo da se problemi rešavaju u skladu sa poveljom UN. Verujem da je i međunarodna zajednica to shvatila i zato je prikočila nakon što je Ahtisarijev plan propao", rekao je Ilić.

- Veoma su nam važni prelazi između Srbije i RS u pograničnim zonama, jer ne želimo da Drina deli narod već da ga spaja i poveže. Počeli smo radove i na izgradnji mosta na Savi, a radimo i na projektu spajanja Bratunca i Ljubovije - rekao je ministar Ilić.

On je naglasio, takođe, da je zajednički prioritet u oblasti saobraćaja uspostavljanje stalne avio-linije Beograd-Banjaluka i da se to očekuje na proleće.

- Sada smo u fazi nabavke novih aviona jer je samo 16 letelica u Srbiji dobilo sertifikat za letenje. Takođe, „Jat" ide u privatizaciju i nakon toga očekujemo da jedna od prvih linija bude prema Banjaluci - obećao je Ilić.

Ministar Čubrilović je naglasio da je dinamika radova na izgradnji mosta na Rači i kod Bratunca dogovorena i da se očekuje da svi rokovi budu ispoštovani.

- Što se tiče avio-linije prema Srbiji, banjalučki aerodrom sada nije spreman jer još nije ratifikovan sporazum „Slobodno nebo", a treba rešiti i neke infrastrukturne probleme - rekao je Čubrilović.

Velimir Ilić je juče posetio i sedište Demokratske narodne stranke gde je sa liderom ove partije Markom Pavićem potpisao protokol o saradnji DNS i Nove Srbije. Pavić je naglasio da sporazum stranaka koje imaju veoma slične programe može da doprinese boljoj saradnji između RS i Srbije u svim oblastima života.

Nastavak na Blic...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Blic. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Blic. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.