Predsjednica Parlamentarne skupštine Vijeća Evrope Anne Brasseur: Srbija treba nastaviti s reformama

Izvor: Cafe.ba, 10.Mar.2015, 21:03   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Predsjednica Parlamentarne skupštine Vijeća Evrope Anne Brasseur: Srbija treba nastaviti s reformama

- Predsjednica Parlamentarne skupštine Vijeća Evrope je pohvalila vlasti u Srbiji što su, kako je istakla, odlučno započeli proces reformi ocijenivši da je napredak postignut u oblasti jačanja demokrtaskih institucija, reformi izbornog sistema, pravosuđa, borbi protiv korupcije, jačanju lokalnih samouprava i ostvarivanju prava manjina

BEOGRAD (AA) – Predsjednica Parlamentarne skupštine Vijeća Evrope (PSVE) Anne Brasseur u okviru zvanične posjete Republici Srbiji sastala >> Pročitaj celu vest na sajtu Cafe.ba << se danas u Beogradu s premijerom Srbije Aleksandrom Vučićem, predsjednikom Tomislavom Nikolićem i predstavnicima srbijanskog parlamenta, javlja Anadolu Agency.

Brasseur su Skupštine Srbije obratila poslanicima i u odvojenim susretima, razgovarala s predsjednicom srbijanskog parlamenta Majom Gojković, predstavnicima poslaničkih grupa, sa predsjednikom i članovima Odbora za ljudska i manjinska prava i ravnopravnost spolova, s članovima Odbora za spoljne poslove i članovima delegacije Narodne skupštine u PSSE i s članovima Odbora za kulturu i informisanje.

U obraćanju narodnim poslanicima ona je rekla da je Srbija, nakon 12 godina od članstva u Vijeću Evrope, napravila ogromne promjene i danas je stabilna, demokratska, višeetnička i višekulturalna država, ali da treba nastaviti reforme na polju ostvarivanja vladavine prava, prava manjinskih i nacionalnih zajednica, reforme pravosuđa te djelotvornog sprovođenja zakonodavstva.

"Srbija je kandidat za članstvo u EU, važan igrač na sceni, s obzirom da je predsjedavajuća OSCE-a, i jedan je od važnih činilaca u regionu gdje ima ogromnu odgovornost", rekla je Brasseur, dodavši da je možda najvažnije što Srbija dijeli panevropske vrijednosti i standarde u oblasti ljudskih prava, vladavine prava i demokratije.

Predsjednica Parlamentarne skupštine Vijeća Evrope je pohvalila vlasti u Srbiji što su, kako je istakla, odlučno započeli proces reformi, ocijenivši da je napredak postignut u oblasti jačanja demokrtaskih institucija, reformi izbornog sistema, pravosuđa, borbi protiv korupcije, jačanju lokalnih samouprava i ostvarivanju prava manjina.

"Reforma pravosuđa treba da se nastavi na temeljima već postignutih rezultata, posebno kako bi se ostvarila veća efikasnost sudova i smanjila kašnjenja u sudskim procesima, bezbednost u sprovođenju sudskih presuda. Treba nastaviti s reformama u cilju povećanja pluaralizma medija i povećanja transparentnosti vlasništva nad medijima", posebno je naglasila predstavnica Pokrajinske Skupštine Vijeća Evrope, stavljajući akcenat na položj medija poručila je da "novinari moraju biti imuni na pritisak i na neprimjerene utjecaje", istovremeno poštujući načela profesionalne etike.

- Uloga Srbije u regionalnoj stabilnosti -

Premijer Srbije Aleksandar Vučić tokom razgovora s predsjednicom Parlamentarne skupštine Vijeća Evrope Anne Brasseur rekao da je Srbija počela sprovoditi teške reforme u cilju ekonomskog oporavka zemlje i napretka na evropskom putu.

Srbijanski premijer ponovio je da je neophodno održati političku i ekonomsku stabilnost, kako u zemlji, tako i u regionu.

"Srbija je pokazala spremnost da tome pruži svoj doprinos", naglasio je Vučić.

Predsjednica Parlamentarne skupštine Vijeća Evrope čestitala je premijeru Vučiću na hrabrosti da preduzme teške reformske mjere koje će obezbijediti bolju budućnost građanima Srbije.

Ona je tokom tog susreta istakla da je uloga Srbije u uspostavljanju regionalne stabilnosti od izuzetnog značaja i pohvalila inicijativu premijera Vučića za jačanje odnosa među zemljama u regionu te u ime PSVE-a pozdravila napredak u dijalogu Beograda i Prištine.

Tokom posjete Srbiji Anne Brasseur će posjetiti Vojvodinu i Sandžak i susretsi se s predsatvicima savjeta nacionalnih manjina.

Ona je prije dvije nedljelja boravila u Zagrebu, a sutra odlazi u posjetu Bosni i Hercegovini.

Nastavak na Cafe.ba...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Cafe.ba. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Cafe.ba. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.