Predložen zakon koji bi zabranjivao dve škole pod jednim krovom

Izvor: Blic, 20.Jun.2017, 18:58   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Predložen zakon koji bi zabranjivao dve škole pod jednim krovom

Nakon što su srednjoškolci iz Jajca danas održali nove proteste, poslanik Naše stranke u Parlamentu FBiH Denis Gratz uputio je u parlamentarnu proceduru zakon kojim bi se zabranila praksa dve škole pod jednim krovom.

Tačnije, Gratz je u proceduru uputio Predlog zakona o zabrani segregacije u obrazovanju u FBiH, koji bi nedvosmisleno utvrdio da je svaki oblik fizičkog razdvajanja osoba, posebno đaka, studenata i nastavnika, segregacija i diskriminacija.

- Zakonom >> Pročitaj celu vest na sajtu Blic << se utvrđuje da Federacija ima ovlaštenje i dužnost da zabrani takvu praksu, ne iz aspekta nadležnosti obrazovanja, već iz obaveze zaštite ljudskih prava i građanskih sloboda. Zatražili smo da se ovim zakonom zaštiti i pravo na ravnopravno korištenje bosanskog, hrvatskog i srpskog jezika, odnosno ćirilice i latinice, ali da se mere zaštite ovog prava ne smeju provoditi na način da dovode do segregacije - istaknuo je Gratz, piše Radiosarajevo.

On je dodao da je dosta praksi kojima se društvo deli, te je pozvao sve građane i javnost da podrže borbu protiv sistema dve škole pod jednim krovom.

- Kada je reč o problemu dve škole pod jednim krovom, SDA je tu jasan, mi želimo da se taj fenomen što pre reši i da se škole dovedu u normalno stanje funkcionisanja, kao što je to normalno u civilizovanom društvu. Treba posmatrati kada je reč o dve škole pod jednim krovom kroz dva pitanja, a to je da isključivu nadležnost nad obrazovanjem imaju kantoni u FBiH – kazao je Ismet Osmanović predsednik Kluba SDA u Parlamentu FBiH.

Dodajući da nikakvu nadležnost nad tim, nemaju ni entiteti niti država, tako da su Federalni parlament i Federacija BiH vezanih ruku, zbog državnog ustava.

Ključni problem bi bio kako uskladiti nastavne planove i programe, zbog čega su i nastale ove škole.

Nastavak na Blic...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Blic. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Blic. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.