Povređeno osmoro, uhapšena četvorica

Izvor: Blic, 26.Sep.2008, 09:37   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Povređeno osmoro, uhapšena četvorica

SARAJEVO - Prvi „Sarajevo kvir festival" biće prekinut iz bezbednosnih razloga - odlučili su organizatori festivala nakon preksinoćnih incidenata u kojima je povređeno osam osoba.

U neredima koje su na otvaranju festivala izazvali pripadnici vehabijskog pokreta u BiH - protivnici ove manifestacije, lakše je povređeno osam osoba, a šest je zatražilo pomoć lekara, potvrdio je „EuroBlicu" portparol MUP Kantona Sarajevo Jusuf Zornić. Policija je uhapsila četvoricu >> Pročitaj celu vest na sajtu Blic << izgrednika i protiv njih će biti podnete prekršajne prijave, privedene su i saslušane još tri osobe koje su oštetile jedno vozilo i čeka ih krivična prijava.

Svih šestoro povređenih, među kojima je bio i jedan Danac, prema rečima portparola KC „Koševo" Biljane Jandrić, nakon ukazane pomoći napustili su bolnicu. Među povređenim bila su i dvojica novinara - Peša Kojović i Emir Imamović.

Povodom ove demonstracije primitivizma, nasilja i netolerancije ispred zgrade Akademije likovnih umetnosti u Sarajevu, u kojoj je festival otvoren, juče su stigle brojne reakcije i osude.

- Na najgrublji način je ispoljeno odsustvo razumevanja za različitost i pravo svakog građanina da se poštuju njegova ljudska prava i slobode - naglašava Helsinški komitet za ljudska prava BiH i traži „da se akteri napada primereno kazne".

Poruka Naše stranke je da „Sarajevo mora, ako želi vratiti svoj predratni multikulturalni duh, ponovo naučiti da štiti i podržava one naše građane koji po bilo kojem osnovu pripadaju manjinama i mora efikasno zaštiti njihovo pravo da se umetnički i na svaki drugi dozvoljeni način izražavaju". Istovremeno, ova stranka upozorava da „SDA, kako se preksinoć još jednom pokazalo, umesto političkog i kulturnog pluralizma, podržava i propagira srednjovekovni, konzervativni pogled na kulturu i umetnost, dok politička elita ove partije manipuliše etničkim i verskim osećanjima kako bi zaštitila svoje ogromno bogatstvo koje je stekla nezakonitim radnjama na vlasti".

Vandalizam na otvaranju „Sarajevo kvir festivala" osuđuje i Udruženje građana „Front". „Tolerisanje promocije nasilja od strane verskog pokreta koji nema dodirnih tačaka sa islamom u BiH nameće pitanje da li je BiH islamska ili sekularna država i smeju li Srbi, Hrvati, Jevreji i ostali u svetom mesecu Ramazanu organizovati svoje kulturno-identitetske manifestacije", pitaju se u ovom udruženju i pozivaju Islamsku versku zajednicu u BiH da se jasno ogradi od pokreta koji u svetom mesecu Ramazanu promoviše nasilje nad drugima i drugačijima. „Front" traži od vlasti i pravosuđa da „preispitaju zakonitost delovanja jednog ovakvog pokreta koji u jednom danu prekrši niz zakona i propisa, ugrozi ljudska prava i prekrši Ustav BiH.

„Sarajevo kvir festival" koji je organizovalo Udruženje „Kju" (Q) trebalo bi da traje do 28. septembra.

Nastavak na Blic...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Blic. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Blic. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.