Potrebna hitna rekonstrukcija

Izvor: Blic, 17.Avg.2007, 12:00   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Potrebna hitna rekonstrukcija

Koliko je siguran granični mosta na reci Savi između Brčkog i Gunje u Hrvatskoj pitanje je koje je i na našim prostorima postalo aktuelno, naročito nakon rušenja mosta u SAD. Procene stručnjaka sa Saobraćajnog instituta u Sarajevu (IPSA) kažu da je rekonstrukcija neophodna i to što pre, zbog čega su preporučili poseban režim saobraćaja na ovom objektu.

Radi se o vidljivim oštećenjima nastalim zbog pomeranja klizača na stubovima izvan reke na desnoj obali, a koja bi, ne >> Pročitaj celu vest na sajtu Blic << bude li hitne intervencije, mogla uzrokovati havariju. Stručnjaci kažu da je došlo do zamora materijala na delu mosta i rekonstrukcija je neophodna, ali i moguća bez potpunog zatvaranja mosta za saobraćaj.

Sa IPSA kažu da je neophodno izgraditi tzv. čelični jaram koji bi konstrukciju učinio stabilnijom, pa tek onda sanirati oštećenja. Stručnjaci smatraju da je moguć saobraćaj vozila do 15 tona, s tim da vozila ne mogu ići u koloni i dvosmerno, a razmak treba da bude najmanje za dva noseća stuba. Vozila preko 15 tona na mostu se mogu naći pod uslovom da je jedino vozilo i da brzina kretanja bude manja od 30 km/h.

Nakon poslednje rekonstrukcije mosta koji je izgrađen još u doba Austrougarske, naloženo je da se vozila kreću sredinom mosta, uz razmak od najmanje 30 metara.

U Vladi naglašavaju da su i dalje aktuelne inicijative za gradnju novog mosta i to zajedničkim ulaganjem BiH i Hrvatske, što je uostalom i bio predlog stručnjaka. Nova lokacija mosta trebalo bi da bude prema Brezovom Polju.

Nastavak na Blic...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Blic. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Blic. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.