Poslanici jednoglasni - Hrvatska izlazi iz arbitraže

Izvor: Cafe.ba, 29.Jul.2015, 14:14   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Poslanici jednoglasni - Hrvatska izlazi iz arbitraže

Poslanici Hrvatskog sabora jednoglasno su odlučili da Hrvatska istupi iz arbitražnog sporazuma sa Slovenijom.

Vlada Hrvatske, na čiji zahtjev je sazvana vanredna sjednica Sabora, obavezana je da pokrene postupak za prestanak sporazuma o arbitraži.

U obrazloženju odluke navodi se da je Slovenija "teško povrijedila" odredbe međunarodnog ugovora i pravilo učestvovanja u arbitraži u dobroj vjeri zbog čega Hrvatska smatra da Arbitražni sud ne može da ispuni svoje >> Pročitaj celu vest na sajtu Cafe.ba << zadatke.

Za donošenje ove odluke bila je potrebna podrška dvije trećine svih poslanika u Hrvatskom saboru, a "za" je glasalo svih 141.

Vanredna sjednica Sabora sazvana je na zahtjev hrvatske Vlade, nakon što su mediji prošle sedmice objavili transkripte dogovora slovenačkog člana Arbitražnog suda Jerneja Sokoleca i diplomate Simone Drenik o iznošenju argumenata i lobiranju kod drugih sudija u postupku o granici.

Sokolec i Drenikova su u međuvremenu podnijeli ostavke, a slovenačka Vlada juče je za svog novog arbitra imenovala predsjednika Međunarodnog suda pravde Francuza Ronija Abrama i istakla da su time uklonjene prepreke za nastavak arbitraže.

Hrvatski ministar inostranih poslova Vesna Pusić rekla je tokom rasprave u Saboru da je Međunarodni sud pravde jedina instanca kojoj će na kraju moći da se obrate povodom ovog pitanja, ali da je potreban pristanak obje strane.

Portparol Evropske komisije Mina Andreva rekla je danas da će arbitraža biti nastavljena i u slučaju da hrvatski parlament izglasa povlačenje.

Na konferenciji za novinere u Briselu, koja je održana dok je u Hrvatskom saboru trajala rasprava, Andreva je ponovila da Evropska komisija očekuje od Hrvatske da se drži svojih obaveza i nastavi da podržava arbitražni postupak.

Arbitražni sporazum potpisali su premijeri Hrvatske i Slovenije Jadranka Kosor i Borut Pahor 4. novembra 2009. godine u Stokholmu. NJime je predviđeno uspostavljanje međunarodnog arbitražnog suda za određivanje granice na moru i kopnu, vezu Slovenije prema otvorenom moru i korišćenje relevantnih morskih područja.

Arbitražni sud čini pet sudija - po jedan iz Hrvatske i Slovenije, a preostala tri su izabrana zajedničkim dogovorom sa popisa Evropske komisije.

Nastavak na Cafe.ba...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Cafe.ba. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Cafe.ba. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.