Ponekad je dobro jesti prstima

Izvor: BanjalukaLive.com, 20.Jun.2015, 11:04   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Ponekad je dobro jesti prstima

Mada znamo da nije pristojno jesti rukama, studija objavljena u časopisu Clinical Nutrition pokazuje da to ponekad treba da radimo. Istraživači tvrde da na ovaj način sprečavamo pojavu dijabetesa tipa 2, jer se on lakše dobija ako jedemo brzo. Kako obrok traje duže, jer umjesto viljuške koristimo prste, ispada da je dobro da ponekad budemo "nekulturni". Osim toga, koliko god vodili računa o higijeni, na dlanovima i prstima se zadržavaju bakterije koje nisu štetne za organizam, ali jesu >> Pročitaj celu vest na sajtu BanjalukaLive.com << za druge opasne mikrobe. Zato, osobe koje često jedu rukama, unose u organizam "korisne" bakterije i tako štite organe za varenje. Mnogo nervnih završetaka na rukama prenosi poruke mozgu u vezi sa hranom - temperaturu, teksturu, tvrdoću, što je takođe dobro. Još jedna studija, objavljena u časopisu Personaliti and Social Psichology pokazala je da su porodice koje imaju običaj da jedu prstima manje gojazne. Istraživači koji su proučavali više od 1.600 sredovečnih žena na Novom Zelandu otkrili su da one koje koriste escajg, zapravo, unose veću količinu hrane jer dok jedu, često paralelno nešto rade, pa ne primjećuju koliko su site. Jer, bez escajga su prsti "masni i ljepljivi", pa je osoba primorana samo da jede i ništa drugo ne radi istovremeno, što je odlično za organizam. (Novosti, foto: YAYimages)

Nastavak na BanjalukaLive.com...






Povezane vesti

Ponekad je dobro jesti prstima

Izvor: B92, 20.Jun.2015

Mada znamo da nije pristojno jesti rukama, studija objavljena u časopisu “Clinical Nutrition” pokazala je da to ponekad treba da radimo...Istraživači tvrde da na ovaj način sprečavamo pojavu dijabetesa tipa 2, jer se on lakše dobija ako jedemo brzo. Kako obrok traje duže, jer umesto viljuške...

Nastavak na B92...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta BanjalukaLive.com. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta BanjalukaLive.com. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.