Pokušaj obmane Predsedništva

Izvor: Blic, 17.Nov.2007, 13:00   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Pokušaj obmane Predsedništva

SARAJEVO - Predsedavajući Predsedništva BiH Željko Komšić juče je optužio predsedavajućeg Saveta ministara BiH u ostavci Nikoli Špirića za pokušaj obmane Predsedništva.

- Sve što se dešavalo oko odlaska predsedavajućeg Saveta ministara u Njujork jeste zapravo proizvod pokušaja njegove obmane Predsedništva BiH - naglašava se u saopštenju iz Komšićevog kabineta, uz ocenu da je „Špirić otputovao u Njujork ignorišući zahtev da tamo nastupa sa usaglašenim >> Pročitaj celu vest na sajtu Blic << stavom".

Komšić tvrdi da je Špirić Predsedništvu BiH rekao kako na sednicu Saveta bezbednosti odlazi na poziv ambasadora BiH pri UN Miloša Price „što se pokazalo kao neistinito". Istovremeno predsedavajući Predsedništva podseća da ambasador BiH pri UN „nije osoba koja je ovlašćena da uputi ovakav poziv" i poručuje da „otpor sprovođenju zaključaka Predsedništva BiH nije iskazao samo Špirić, već ga je u međuvremenu bilo i u Ministarstvu inostranih poslova".

- Sada je jasno da BiH, zapravo, ima sreću što ovaj Savet ministara BiH odlazi jer je očigledno da se presedavajući Špirić i pojedini ministri u Savetu ponašaju u skladu sa ko zna kakvim i čijim politikama, često i sa onim koje se kreiraju van BiH, a da funkcionisanje institucija sistema u BiH njima izgleda nije prioritetan zadatak - konstatuje Komšić. „Njih se", zaključuje on, „jednostavno ne tiče sve lošija i politička i ekonomska situacija u zemlji, neinteresuju ih niti cene ulja niti brašna, kao što ih ne interesuje da li uopšte običan čovek može nabaviti ove proizvode, a čini se da bi ovo zapravo trebalo da bude njihov prioritet u radu".

Predsednik Partije demokratskog progresa RS Mladen Ivanić je iskazao čuđenje zbog prvobitnog Komšićevog reagovanja „da se Nikola Špirić obratio Savetu bezbednosti UN iako nije imao odobrenje Predsedništva BiH".

- Iznenađuje me takav stav, budući da ni samo Predsedništvo često nije moglo da se usaglasi. Na primer, kada se Komšić obraćao Generalnoj skupštini UN, Predsedništvo nije imao usaglašen stav - rekao je Ivanić i ocenio da je Špirić imao puno pravo da se obrati SB UN i saopšti svoje viđenje situacije u BiH.

- Koliko znam, Špirićeva viđenja nikada nisu bila jednostrana - ocenio je lider PDP.

Nastavak na Blic...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Blic. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Blic. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.