Počela završna sesija sastanka ministara odbrane Jugoistočne Evrope

Izvor: Cafe.ba, 16.Okt.2014, 12:50   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Počela završna sesija sastanka ministara odbrane Jugoistočne Evrope

BUDVA (AA) - Posljednjeg dana Sveobuhvatnog regionalnog ministarskog sastanka, koji se održava u Budvi, a na kome su se okupili ministri odbrana država Jugoistočne Evrope, najviše pažnje posvećeno je bezbjedonosnim izazovima koji su trenutno aktuelni u svijetu. Na sastanku učestvuju ministri 11 zemalja, javlja dopisnik Anadolu Agency (AA).

Ministarski sastanak otvorila je ministar odbrane Crne Gore Milica Pejanović-Đurišić, nakon čega se obratio predsjednik Skupštine Crne >> Pročitaj celu vest na sajtu Cafe.ba << Gore Ranko Krivokapić. On je ministrima poručio da se Evropa danas nalazi u vremenu nereda, kao i u vremenu traženja novih odgovora u bezbjedonosnom dijelu.

„Mislili smo da je na ovom prostoru završen posljednji evropski rat, neki ga zovu treći balkanski rat, i nadali smo se da je to posljednji balkanski rat u Evropi. Sada već vidimo da nije. To je ono što sve nas suočava sa činjenicom da se nalazimo u vremenu koje neki zovu vrijeme nereda, nedostatka reda, u bezbjedonosnom dijelu vrijeme traženja hitnih novih odgovora“, kazao je u svom obraćanju Krivokapić i naglasio značaj Crne Gore.

„Crna Gora je zemlja koja je prva imala svoju mirovnu misiju, na Kritu, 1878. godine, kada su velike sile uspjele da se dogovore da samo crnogorska vojska može biti dovoljno pouzdana da stvara mir između Grčke i Turske. Vremena se mijenjaju, ali ne previše. Mi u politici bismo voljeli da se vremena mijenjaju više, i to na dobar način“, rekao je Krivokapić.

Prvi čovjek Skupštine Crne Gore je napomenuo da je NATO organizacija koja čuva mir.

„Istorija je puna koraka naprijed i koraka unazad. Kada su vremena takva, da nije sve u redu, onda pokušavamo da nađemo ono što garantuje stabilnost u vremenu i pouzdanost u vremenu. Za nas u Crnoj Gori je sada to NATO. Ova organizacija je bila odgovor na izazov gvozdene zavjese. Ali ne samo to, mislim da je NATO sačuvao viziju izazova za nova vremena. Treba se podsjetiti, 65 godina je od postojanja NATO-a. Mi na Mediteranu sve to bolje vidimo kroz slike. Simbol NATO-a na Mediteranu je krilati venecijanski lav. Sačuvao je mir u Evropi. A snagom svog mača, odbranio je ideje na kojima je nastala Evropa poslije velikog svjetskog rata. Istorija najamanje vrednije one koji su spriječili velike štete. Istorija nema dobru mjeru za ona nevidljiva grandiozna dostignuća. A to su upravo oni koji su sačuvali mir, pred svim prijetnjama rata. Izbrišite iz svojih sjećanja 65 godina NATO-a, i zamislite kako bi izgledala Evropa“, poručio je prvi čovjek Skupštine Crne Gore.

Da je regionalna saradnja najznačajnija za stabilnost na Zapadnom Balkanu, saglasan je direktor kancelarije Generalnog sekretara OSCE, Arsel Peško. On je na sastanku ministara odbrane kazao da istorija pokazuju da novo razmišljanje postaje osnov za stabilnu i prosperitetnu budućnost za sve ljude u jugoistočnoj Evropi.

„Održavanje vojne stabilnosti ostaje prioritet OSCE-a u region. Zajednički napori u vojnim reformama i saradnji ostaju vitalni za regionalnu sigurnost i stabilnost“, ocijenio je Peško.

Cjelokupna situacija na Balkanu, kako je rekao, izgleda mnogo bolje nego prije godinu dana.

Sveobuhvatni regionalni ministarski sastanak održava se od 14. do 16. oktobra 2014. godine u Budvi sa ciljem usklađivanje regionalne odbrambene i bezbjednosne saradnje na Zapadnom Balkanu i u Jugoistočnoj Evropi u okviru regionalnih inicijativa članica Američko-jadranske povelje (A5) i Saradnje ministara odbrane Jugoistočne Evrope (SEDM).

Nastavak na Cafe.ba...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Cafe.ba. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Cafe.ba. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.