Izvor: Blic, 20.Dec.2017, 23:01   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Počela gradnja objekta u Trebinju: Novi vatrogasni dom do proleća

Trebinje bi na proleće trebalo dobiti novi vatrogasni dom u Zasad polju, a radovi na nastavku gradnje počeli su krajem novembra. Rok za završetak radova je tri meseca, pa ukoliko vremenski uslovi dozvole vatrogasci će u nove prostorije useliti već krajem februara.

Projekat vredan oko 1,2 miliona KM finansira grad Trebinje, a novac će biti izdvajan iz budžeta za ovu, kao i naredne dve godine.

U Odeljenju za prostorno uređenje kažu da je reč o projektu koji je >> Pročitaj celu vest na sajtu Blic << prošla gradska administracija počela, pa zaustavila radove.

- Shvatili smo da je reč o velikom projektu i da se ne može raditi polovičan objekat, nego da radimo kako treba ili nikako. Zatvorili smo finansijsku konstrukciju, a skupštinskom odlukom smo se obavezali da ćemo iz tri gradska budžeta finasirati izgradnju vatrogasnog doma – kaže Marko Rikalo, načelnik Odeljenja.

Objekat Vatrogasnog doma na dva nivoa imaće 1.700 kvadrata korisne površine, od čega 16 garaža za vozila, sobe za trening i obuke, dispečerski centar i druge prostorije.

Planirano je da se na ravnom krovu obeleži i postavi opreme za vežbe vatrogasaca, kao i da se uradi toranj za obuku i vežbe intervencija na višespratnicama. Na mestu sadašnjeg vatrogasnog doma planirana je izgradnja Palata pravde.

Trebinjski vatrogasci već decenijama su smešteni u male i neuslovne prostorije u centru grada, a zbog nedostatka prostora vozila se parkiraju uz glavnu gradsku saobaćajnicu na južnom izlazu iz grada.

U Teritorijalnoj vatrogasnoj jedinici Trebinje kažu da će se izgradnjom savremenog objekta stvoriti uslovi za operativniji rad trebinjskih vatrogasaca.

- Radili smo u neuslovnim prostorijama, a pored nedostatka prostora za ljudstvo, nismo imali ni prostorije za opremu. Imamo 17 raspoloživih vozila i svega dve garaže - objašnjava Tripo Ćuk, komandir trebinjskih vatrogasaca.

On dodaje da je zahvaljujući gradskoj upravi Trebinje dobiti najsavremeniji Vatrogasni dom u RS i šire.

Samo za dva meseca prošlog leta trebinjski vatrogasci imali su preko 200 intervencija, šumskih požara koji su progutali na hiljade hektara rastinja, a vatra je pretila i kućama.

Nastavak na Blic...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Blic. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Blic. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.