Izvor: Blic, 04.Dec.2017, 22:54   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Plenković u Mostaru: Hrvatska stoji uz Hrvate iz BiH

Hrvatski premijer Andrej Plenković stigao je danas u Mostar kako bi obavio razgovore s vodstvom Hrvata u BiH te kako bi razmotrili okolnosti nakon predsude Haškog suda u predmetu "Prlić i ostali".

Nakon polaganja venaca na spomenik pripadnicima HVO, gde su Plenkovića dočekali predstavnici hrvatske politike u BiH, na čelu s predsedavajućim Predsedništva BiH Draganom Čovićem, te predstavnici braniteljskih udruženja, hrvatski premijer je kazao kako će tokom sastanaka s >> Pročitaj celu vest na sajtu Blic << političkim predstavnicima Hrvata u BiH videti na koji način Hrvatska može pomoći BiH u pogledu saradnje između dve država te u pogledu jačanja konstitutivnosti Hrvata u BiH i zaštite njihovih prava.

- Hrvatska pre svega stoji uz BiH, stoji uz Hrvate u BiH i učinićemo sve da Hrvati ovde budu dugoročno ravnopravan naroda, da se poštuje jednakopravnost tri naroda ovde i na tom tragu su naše bilateralne aktivnosti - istaknuo je Plenković.

Dodao je da je doputovao u Mostaru kako bi čuo kakva je atmosfera nakon haške presude, kakvo je raspoloženje u veteranskim udruženjima i u političkom vodstvu Hrvata. Kazao je kako će celovitiji uvid o tome imati sutra nakon sastanka.

Čović je zahvalio Plenkoviću što je odvojio vreme za posetu Mostaru, dodavši kako će s njim razgovarati o posledicama presude Haškog suda i poziciji Hrvata u BiH.

Predsednik Udruženja "Grabovica ’93" Josip Držnjak Plenkoviću je ukazao na zločin počinjen u selu Grabovica, između Mostara i Jablanice, gde su 1993. u akciji Armije RBiH ubijena 33 hrvatska civila te kako za taj zločin nitko od nalogodavaca nije odgovarao.

Sastanak Plenkovića i predstavnika Hrvatskog narodnog sabora (HNS) BiH zakazan je za sutra, u 9 sati.

Nastavak na Blic...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Blic. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Blic. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.