Izvor: Blic, 29.Jan.2018, 11:02   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Plemenita odluka vajara iz Doboja: Sva svoja umetnička dela POKLANJA VOLJENOM GRADU

U godini kada obeležava 6 decenija uspešnog umetničkog rada i 80. rođendan, Dobojlija Drago Handanović, vajar, doneo je odluku da više od 100 svojih vrednih umetničkih dela, skulptura nastalih u glini, bez ikakvog uslovljavanja pokloni svom voljenom gradu.

Pismo o svojoj plemenitoj nameri poslao je gradonačelniku Obrenu Petroviću, uz molbu da se uz postojeći Regionalni muzej nadogradi deo gde će biti smeštena stalna postavka umetničkih dela Drage Handanovića.

>> Pročitaj celu vest na sajtu Blic << />Ovaj čin poznatog vajara, čija dela krase dobojske parkove, ulaze u škole i kulturne ustanove, naišao je na odobravanje, a pohvale umentiku stižu sa svih strana.

Handanović je rođen u Ostrošcu kod Konjica. Nakon što je završio Pedagošku akademiju - smer vajarstvo, neko vreme radio je u Sarajevu, a najviše u dobojskoj Gimnaziji.

- Ovaj grad dao mi je podršku, stvorio mi je uslove za umetničko stvaralaštvo i ovo je najprikladniji način da mu se odužim. Ima li za umetnika išta lepše od toga da njegova dela, dok je još živ, nađu zasluženo mesto, da ih ljudi mogu pogledati – govori Handanović, piše Avaz.

Škola vajarstva

Handanović, član Akademije likovnih umetnosti BiH, godinama svoje bogato znanje i iskustvo prenosi na mlade.

Pri dobojskom muzeju osnovao je školu vajarstva, a najbolji izdanak te škole je 18-godišnja slepa devojka Nataša Arsenović, koja stvara čuda od gline.

Dobitnik je brojnih priznanja za svoj rad.

Nastavak na Blic...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Blic. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Blic. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.