Izvor: Blic, 27.Okt.2016, 18:40   (ažurirano 02.Apr.2020.)

PRERAĐIVAČI DRVETA PRIZNALI Podmićivali smo partije za vreme kampanje!

Nezadovoljni drvoprerađivači iz Republike Srpske tvrde, u dopisu upućenom Ministarstvu poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede RS, da su u predizbornoj kampanji finansirali Socijalističku partiju, čiji kadar se nalazi na čelu „Šuma RS“, kako bi dobili drvne sortimente od ovog javnog preduzeća.

Drvoprerađivači, u anonimnom dopisu koje su uputili ministru poljoprivrede Stevi Mirjaniću, tvrde da nemaju dovoljno sirovina, jer „Šume Srpske“ dozvoljavaju da odliv >> Pročitaj celu vest na sajtu Blic << trupaca bukve i hrasta, te manje količine četinara van RS.

- Većina drvoprerađivača pripada našoj stranici, SNSD, a bili smo prinuđeni finansirati SP u predizbornoj kampanji, da bi dobili minimalne količine šumskih drvnih sortimenta za preradu, što se može proveriti uvidom u račune OO SP Modriča - navodi se u dopisu i dodaje da su se pojedini prerađivači obratili i Ministarstvu unutrašnjih poslova i drugim institucijama u vezi sa ovim radnjama.

Inače, ministar Mirjanić kojem su se drvoprerađivači obratili je član SNSD, a direktor Šuma RS Risto Marić je član Socijalističke partije zbog čega su je, kako kažu, „bili prisiljeni finansirati“.

Drvoprerađivači su u dopisu naveli i da im je rukovodstvo „Šuma“ reklo da ima saglasnost ministra da sirovina ide van RS te zamolili da to spriječi.

- Molimo Vas da spriječite „Šume“, koje tvrde da imaju Vašu saglasnost za to, da prodaju sirovinu direktno ili preko fiktivnih firmi iz RS u FBiH, a da mi ponovo ostanemo bez sirovine - navode u dopisu.

Posebno su, kako ističu, ugroženi drvoprerađivači iz istočnog dijela RS koji prvi put od kada postoje ne mogu dobiti šumske drvne sortimente u svom regionu, „već su prisiljeni da sirovinu kupuju u Krajini“.

- Strahujemo da politika u „Šumama“ koju podržavate ne vodi u pravom smjeru. Oko trećine šumskih gazdinstava nema šta sjeći u narednim godinama, jer su prekomjernim sječama već posjekli količine dozvoljene za deset godina. Postavlja se i pitanje šta ćemo mi prerađivati u budućem periodu kad vi zabranite sječu u većini gazdinstava - piše u dopisu.

Ministarstvo: Tražili smo od „Šuma“ provjeru navoda iz dopisa

U Ministarstvu poljoprivrede su potvrdili da su dobili dopis od drvoprerađivača, ali su naglasili da se radi o anonimnom dopisu.

„Bez obzira na to, već smo zatražili provjeru navoda iz dopisa od „Šuma RS“, rekli su u Ministarstvu.

Marić: Nisu tačni navodi drvoprerađivača

Vršilac dužnosti direktora „Šuma RS“ Risto Marić negira sve navode iz dopisa. On je rekao da su navodi drvoprerađivača da su finansirali SP u predizbornoj kampanji „klasične insinuacije“.

On je rekao da „Šume“ ne mogu izvoziti šumske drvne sortimente u okruženje, a da se sve što se tiče FBiH može provjeriti jer je sve transparentno.

- Nisu tačne tvrdnje iz tog dopisa. Ako je neki kupac iz RS od nas kupio sirovinu, pa je zatim preprodao u FBiH ili Srbiju, mi to ne možemo znati. To možemo znati na kraju godine kada budemo radili raspodjelu sortimenata za iduću godinu. Ako utvrdimo da je neki kupac prodao trupce u FBiH ili bilo koju državu bivše Jugoslavije, oduzimaju mu se bodovi i neće imati mogućnost da dobije količine drveta koje je dobio u ovog godini - kazao je Marić.

Potvrdio je, ipak, da je dobio zahtjev od Ministarstva poljoprivrede da se izjasni o ovim navodima.

„Ministarstvo nam je naložilo da se odredimo o ovim pitanjima i mi ćemo se sutra na sjednici uprave odrediti na ovaj način kako sam vam rekao, jer mi nismo kontrolni organ“, kazao je Marić.

Šinik: Postoje problemi u isporuci na istoku

Osim anonimnog dopisa koji je poslat prije nekoliko dana, Ministarstvu je prije dva mjeseca stigao i jedan zvaničan dopis koji je uputilo pet firmi iz istočnog dijela RS.

I u ovom dopisu drvoprerađivači tvrde da sirovina odlazi u Srbiju i da se to vrlo lako može provjeriti.

Da problema ima u isporuci sirovine drvoprerađivačima posebno u istočnom delu potvrdio je i sekretar Udruženja šumarstva i prerade drveta pri Privrednoj komori RS, Lazo Šinik.

- Jedan dio sirovine odlazi u Srbiju. U „Šumama“ tvrde da ne izvoze sirovinu, ali je problem što je daju kupcima koji izvoze. „Šume“ su dužne da, ukoliko utvrde, da neko kupuje, a ne prerađuje sirovinu, prekinu snabdijevanje takvih kupaca i to je ono što mi očekujemo od „Šuma“ - naglasio je Šinik.

Nastavak na Blic...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Blic. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Blic. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.