Izvor: Blic, 21.Nov.2016, 17:55   (ažurirano 02.Apr.2020.)

PRE 22 GODINE Pogledajte kako danas izgleda Stefan Nikić koji je otpevao pesmu „Kad stane rat“

Davne 1994 godine Stefan Nikić otpevao je “Kad stane rat” na prvom Đurđevdanskom festivalu i osvojio prvu nagradu žirija, a naredne godine i publike.

Danas 21 godinu od potpisivanja Dejtonskog sporazuma Stefan za mojkontakt.com govori o tim trenutcima i o tome kako je to uticalo na njega da se nastavi baviti muzikom.

- Sećam se dosta detalja iz tog perioda iako je prošlo dosta vremena, jedna od anegdota sa tog festivala koji se tada zvao “Deca pjevaju Republici >> Pročitaj celu vest na sajtu Blic << Srpskoj” a naredne godine preimenovan u Đurđevdanski festival, ali eto smatra se prvim Đurđevdanskim festivalom.

Ono što je zanimljivo je da sam ja jedini tada pevao uživo dok su ostala deca pjevala na “plejbek”. Ne znam kako je došlo do toga, jer je bilo predviđeno da svi pevamo na “plejbek” ali eto do mene je došao upaljen mikrofon. Bilo mi je smešno i neobično, jer je išao moj glas sa plejbeka, a pevao sam i uživo, ali se nisam dao pokolebati.

Baš i dan danas se čudim da mi se tako nešto nije omelo, ali eto to je prvo što mi padne na pamet kad se setim tog festivala – ispričao je.

Pesma je inspirisana ratnim dešavanjima na balkanu. Tekst je napisan na osnovu stvarnih događaja i sama pesma predstavlja dokument jednog teškog i crnog vremena.

Đurđevdanski festival u međuvremenu je postao regionalno najveći festival dečije muzike, veliki uticaj je imao na mnoge današnje muzičare, a tako i na Stefana koji je danas muzički pedagog i predaje Muzičku kulturu u OŠ “Miroslav Antić” u Banjaluci.

- Svakako smatram da je taj festival jako bitan i da je mnogo uticao da se i dan danas bavim muzikom. Ono što trenutno radim i što je moje zvanje je muzički pedagog što ima dosta veze sa muzikom sa dečijih festivala, pa se na taj način nekako zatvara taj puni krug. Predajem muzičku kulturu i na taj način  imam priliku da ukazujem deci na značaj muzičkih festivala i dečije pesme. Ja sam primer iz prakse kao neko ko je bio učesnik pre 20 godina, a danas pedagoško lice koje ukazuje na to da je jako lepo i korisno da deca u tim godinama se bave takvim pozivom ili uopšte bilo kojim pozivom koji ima veze sa muzikom – kazao je.

Nakon toliko godina od pobede možda je pravi trenutak da Stefan napiše pesmu za nekog novog pobednika i buduću nadu na muzičkom nebu.

- U poslednje vreme sam razmišljao o tome, pre svega kako je dobro da se deca bave muzikom na bilo koji način.

Kako radim u osnovnoj školi već pet godina tako imam priliku da srećem talentovanu decu, pa sam počeo i da se bavim pomalo komponovanjem i nadam se da ću u budućnosti učestvovati na nekom dečijem festivalu kao autor nekih dečijih pesama – ispričao je Stefan Nikić.

Nastavak na Blic...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Blic. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Blic. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.