POLICAJCI NA METI NASILNIKA Čuvari reda mole sudije da ih zaštite

Izvor: Blic, 18.Jul.2016, 20:47   (ažurirano 02.Apr.2020.)

POLICAJCI NA METI NASILNIKA Čuvari reda mole sudije da ih zaštite

Napad na policajca sekirom u Trebinju, vređanje i udaranje šefa smene policjske stanice u Prijedoru samo su neki od napada koji policajci u Republici Srpskoj trpe.

Skoro svake sedmice desi se bar jedan napad na policajce na dužnosti, a iz Ministarstva unutrašnjih poslova i od stručnjaka se čuje da bi strože kazne sigurno uticale da se smanji broj napada.

U Trebinju je 13. juna Ljubiša Ninković sekirom napao policajca Velibora Šetka. Napad se dogodio u po bela >> Pročitaj celu vest na sajtu Blic << dana u ulici Stepe Stepanovića na samo stotinjak metara od zgrade policije. On je tada napravio sačekušu policajcu. Kada je Šetka naišao on je sekirom udario po autu i zatim pokušao udariti i policajca, ali se on odbranio. Motiv napada je osveta, jer je navodno Šetka par dana ranije kaznio Ninkovića.

Posle toga policija je u Bijeljini zaustavila vozača i kad je utvrđeno da ima 1,5 promila alkohola on i suvozač su napali policajce i naneli im telesne povrede.

Zatim je nekoliko dana kasnije Marko Šabić pijan došao u policijsku stanicu u Prijedoru i počeo da galami i vređa prisutne. Kada ga je šef smene pitao o čemu se radi on ga je udario pesnicom u glavu.

Portparol Ministarstva unutrašnjih poslova RS Mirna Miljanović rekla je da je do kraja aprila bilo 16 napada na policajce, prilikom čega je jedan zadobio teške, a 12 ih je lakše povređeno.

- Tokom prošle godine evidentirano je 49 napada na policajce, što je za šest manje nego 2014. godine. U napadima tokom prošle godine ubijen je policajac u Zvorniku, tri su teže povređena, dok ih je 29 prošlo sa lakšim povredama – pojasnila je Miljanovićeva.

Ona je dodala da sankcionisanje napadača i izricanje maksimalnih kazni od strana suda bi sigurno doprinelo smanjivanju broja napada.

Najviše napada se dešava prilikom uspostavljanja javnog reda i mira, zatim prilikom kontrole i regulisanja saobraćaja. Manji broj se dešava prilikom legitimisanja i hapšenja osumnjičenih.

Osim direktnih napada, policajci su često izloženi raznim pretnjama, a često se na udaru nađe i njihova imovina.

U poslednjih par godina više puta se dešavalo da budu zapaljeni automobili policajaca, ali bilo je i slučajeva da se bacaju bombe na njihovu imovinu. Slučaj koji je zabrinuo sve desio se u Istočnom Sarajevu kada je na kuću jednog od inspektora postavljen eksploziv, ali na sreću nije bilo povređenih. Većina ovih napada do sada nije rasvetljena.

Dešavalo se da policajce grebu, tuku, kidaju im uniformu, a bilo je i slučajeva kada je posle saobraćajne nesreće jedan od vozača pokušao da ugrize policajca. Pregledima je utvrđeno da ta osoba boluje od hepatitisa C i da ga je namerno ugrizao kako bi ga zarazio.

Osveta

Veoma neobičan napad se desio početkom juna kada se u Vlasenici Mehmed Kuljančić (22) namerno bacio na auto policajca, kako bi ga isprovocirao.

Ubrzo nakon toga došao je njegov brat te počeo pretiti policajci i psovao mu „četničku majku“. Oni su se planirali da mu se osvete, jer im je ranije napisao kaznu zbog toga što su pijani vozili automobil.

Nastavak na Blic...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Blic. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Blic. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.