Osvojena Akonkagva

Izvor: Blic, 05.Apr.2007, 12:00   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Osvojena Akonkagva

Bijeljinski alpinista Slobodan Simikić napravio je svojevrstan, ako ne i najveći, podvig kad su u pitanju ljudi iz ovog podneblja. Sa grupom planinara iz RS, u ekspediciji pod nazivom „Srpska na krovu Amerike", osvojio je najviši vrh južne hemisfere - Akonkagvu (6.962 metra) na Andima. Tako se zastava Republike Srpske, ali i zastava Bijeljine, zavijorila na krovu obe Amerike.

Simikić je prvi kročio na krov Amerike, nedosanjani san mnogih planinara. Još četvorica planinara >> Pročitaj celu vest na sajtu Blic << sa Pala i iz Prijedora, Milan Kovačević, Mladen Lukić, Bojan Minić i Srđan Vasić, bili su u toj ekspediciji.

Simikić je član Planinarskog društva „Majevica" i Planinarskog društva „Atos", koje deluje u sastavu Svetosavske omladinske zajednice u Brčkom, a u Planinarskom savezu RS obavlja funkciju predsednika Odseka za alpinizam. U RS trenutno ima desetak registrovanih alpinista.

- Bio sam na Monblanu, Elbrusu (Kavkaz), na Araratu u Turskoj. Ovo je najviši vrh koji sam do sada osvojio. Pre tri godine sam planirao da osvojim Akonkagvu sa alpinistima iz Srbije, ali mi je velika želja bila da to bude, ipak, sa alpinistima iz RS. Sada mi se ta želja i ostvarila. Na Akonkagvi je temperatura bila izuzetno niska, minus 40 stepeni Celzijusa. Vetar je duvao brzinom preko stotinu kilometara na čas, pa smo imali utisak da je znatno hladnije nego što je uistinu i bilo. Nakon tri dana boravka u gradu Menoza u Argentini, krenuli smo u osvajanje najvišeg vrha, Akonkagve. Na 3.300 metara počeli su se javljati izvesni zdravstveni problemi. Prvi ozbiljan problem, početak moždanog edema, dobio je jedan od članova naše ekspedicije. Lekari su ga evakuisali helikopterom za Mendozu. Na prvom visinskom logoru, zove se Kanada, kod drugog člana ekspedicije javila se hipertenzija. I on se morao povući. Na kraju su samo dvojica alpinista stigla do Kondorovog gnezda. Strašno nevreme, koje u životu nisam doživeo, trajalo je dva dana. Kad se vreme stišalo, krenuli smo prema vrhu. Tu nam se pridružio treći član, ali i jedan Francuz. Zajedno smo izašli na vrh Akonkagve - ispričao je Slobodan Simikić . Simikić kaže da je uspon i silazak sa planinskog vrha trajao 24 dana. Sam silazak je trajao oko pet dana.

Akonkagva je surova planina, s malo snega, puno glečera pokrivenih kamenjem i siparom. Vazduh je izuzetno suv, što zahteva unošenje puno tečnosti u organizam. Zanimljivo je da se na većim visinama mogu videti samo kondori i divlji konji. Precizna evidencija o onima koji osvoje vrh nalazi se u prvom baznom logoru. Nakon što predoče video i foto snimke sa vrha, imena uspešnih andista upisuju se u posebnu knjigu. Smrzavanje je čest slučaj na Akonkagvi. Mnogi ostaju bez prstiju na nogama. Srpska ekspedicija je imala sreće, svi su se živi i zdravi vratili kući. Njihova imena ostaće zlatnim slovima upisana u anale planinarstva RS.

Nastavak na Blic...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Blic. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Blic. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.