Izvor: Blic, 21.Nov.2016, 21:49   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Ostvario se planinarski san: Bosanci na Himalajima osvojili dva vrha viša od 5.000 metara

Od 27.oktobra do 15.novembra trajao je veliki i izazovni planinarski pohod sedamdeset planinara iz Srbije, Mađarske, Hrvatske i Bosne i Hercegovine pod nazivom “Extreme Sumit Team”.

Cilj je bio osvojiti Himalaje, popeti se na preko pet hiljada visoke vrhove Nanger Tshang visokog 5.100 metara i Lobuche East vrha visokog 6.119 metara.

U ovoj brojnoj ekspediciji posebno je bio sretan zaljubeljnik u priode Odžačanin Ivo Lubina (52), otac troje dece i predsednik Društva >> Pročitaj celu vest na sajtu Blic << prijatelja prirode “Lipa” iz Odžaka.

Društvo okuplja preko četerdeset vrednih Odžačana svih generacija, vera i nacija, kojima je priroda sve što imaju u životu.

- San svakog planinara je osvojiti neki od vrhova Himalaja. U mojoj grupi bilo nas je peterica, vodič Petar Pećanac iz Drvara, te Vladimir Kekez iz Omiša, Radomir Mikić iz  Beograda, Marko Milanović iz Užica i ja iz moga malog Odžaka - kaže sav ushićen Ivo Lubina.

Ističe, kako nema reči kojima se može opisati osećaj nakon što se ljudi popnu na visinu od preko pet hiljada metara, kada se nadljudskim naporima u bazi odupreš prirodnim nepogodama i temperaturi od minus 20 stepeni Celzijusa.

Razređen vazduh, umor, sve se to zaboravi kada planinari ugledaju nestvarni i fascinantni vrh pod snegom. Slike sa Himalaja neće nikada izblediti iz glava ovih strastvenih ljubiitelja prirode.

Nastavak na Blic...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Blic. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Blic. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.