„Orlići“ ne dolaze u Banjaluku

Izvor: Blic, 29.Okt.2008, 06:37   (ažurirano 02.Apr.2020.)

„Orlići“ ne dolaze u Banjaluku

Svetska fudbalska federacija (FIFA) zabranila je igranje prijateljske utakmice između reprezentacije Republike Srpske i mlade selekcije Srbije, koja je trebalo da se odigra 18. ili 19. novembra u Banjaluci. FIFA , takođe, nije dozvolila da reprezentacija RS 28. oktobra ili 5. novembra ugosti najbolju selekciju Makedonije.

I pored ove odluke, Fudbalski savez Republike Srpske očekuje da iz Svetske fudbalske federacije stigne pozitivan odgovor na ponovljeni zahtev da se A selekcija >> Pročitaj celu vest na sajtu Blic << Srpske sastane sa mladom reprezentacijom Srbije, saopštio je predsednik FS RS Mile Kovačević na jučerašnjoj pres konferenciji u Banjaluci.

- Generalni sekretar Fudbalskog saveza BiH Munib Ušanović je svojom indolentnošću i aljkavošću poslao pismo u kojem nije bilo odgovarajućih objašnjenja oko mečeva sa Makedonijom i mladom selekcijom Srbije, jer nije navedeno da će se ta utakmica igrati pod državnim obeležjima BiH i fudbalskog saveza BiH. Osim toga, on se pozvao na Statut FIFA, a nigde nije pomenuo da nama statut Fudbalskog saveza BiH omogućava ovakve mečeve. S obzirom na to kakvo je pismo napisao Ušanović, da sam ja bio na mestu generalnog sekretara FIFA Žeroma Valke i ja bih odbio mogućnost odigravanja ovog meča. Ne bih želeo ni da pomislim da je Ušanović iz bilo kakvih drugih pobuda napravio propust - istakao je Kovačević.

Prvi zahtev poslan je u sedište FIFA 9. oktobra, a 20. oktobra otišao je novi zahtev u kojem je obrazloženo da bi selekcija RS nastupala kao regionalna reprezentacija, pa u FS Srpske očekuju pozitivan odgovor, mada će susret sa Makedoncima otpasti i u slučaju odobrenja iz FIFA, jer je premalo vremena za realizaciju meča.

- Mi samo tražimo ono što imaju drugi, poput Galicije, Katalonije, Kanarskih ostrva" Ja sam optimista po pitanju novog odgovara iz FIFA, koji bi trebalo da stigne danas. O svemu smo obavestili i Evropsku fudbalsku asocijaciju. U ponovljenom zahtevu navedeno je sve što sam malopre rekao, kao i da je odigravanje meča sa Srbijom važno zbog proslave stote godišnjice igranja fudbala na prostorima BiH, a ova utakmica bila bi sigurno i pokazatelj selektoru A reprezentacije BIH Miroslavu Ćiri Blaževiću da li može da računa na neke od igrača koji bi tu nastupili. Naravno, reprezentacija RS nije isključivo pravo jednog naroda, već bi u njoj igrali fudbaleri svih nacionalnosti i veroispovesti koji su sa prostora RS, bilo da su sada u inostranstvu ili da nastupaju za neki klub u BiH. Ukoliko, ipak, stigne negativan odgovor svi koji su krivi za to moraće da polože račune - tvrdi Kovačević.

Na pitanje zašto niko iz FS Srpske nije pogledao prvo pismo koje je upućeno u sedište FIFA, Kovačević je odgovorio da čelnici ove organizacije na tako nešto nisu imali pravo.

- Mi po hijerarhiji nemamo pravo da tražimo od generalnog sekretara na uvid dokumente koji idu iz kancelarije FS BiH prema FIFA i UEFA, a pored toga smatrali smo da je Ušanović adekvatna ličnost za sastavljanje tog zahteva. Međutim, ispostavilo se da on to, ipak, nije. Pošto se Ušanović ponovo prijavio za konkurs za generalnog sekretara FS BiH, mogu reći da on neće imati podršku Fudbalskog saveza RS - zaključio je Kovačević.

Suspendovan Vrhovac

Predsednik Komisije za sudije i suđenje FS BiH Radiša Vrhovac prijavljen je zbog navodnog pokušaja podmićivanja tročlane Stručne sudijske komisije u kojoj su Davor Mujagić iz Banovića, Stevo Maksimović iz Modriče i Blaž Živković iz Orašja. Prijava je podnesena i protiv pomenute komisije, a svi omi naći će se na tapetu na sednici Disciplinske komisije FS BiH koja će biti održana u petak u 11 časova.

Dolić i Rašić van terena godinu dana

Fudbaleri teslićkog Proletera Nenad Dolić i Nemanja Rašić suspendovani su na po godinu dana zbog napada i udaranja protivničkih igrača na meču 12. kola Prve lige RS protiv šamačkog Borca, odlučila je Disciplinske komisije FS Srpske. Pored njih sa šest meseci zabrane igranja kažnjen je Mladen Lukić, igrač Šamčana, koji je u gužvi na navedenom meču odgurnuo policajca i ometao ga u izvršenju dužnosti. Trener u stručnom štabu Proletera Vedran Gačić dobio je novčanu kaznu od 300 konvertibilnih maraka, dok će ekipa Proletera naredni meč morati da odigra na nekom drugom stadionu jer je njihov teren '’Radolinka’’ suspendovana.

Nastavak na Blic...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Blic. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Blic. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.