Opasan zidinama sa uskom čaršijom Stari Bar najbolje turističko mjesto u Crnoj Gori u 2014.

Izvor: Cafe.ba, 11.Apr.2015, 13:34   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Opasan zidinama sa uskom čaršijom Stari Bar najbolje turističko mjesto u Crnoj Gori u 2014.

- Stari Bar, gradić na crnogorskom primorju, predstavlja dio istorijske i kulturne baštine grada Bara. Gradić sa malom i uskom čaršijom, prepun konoba i restorana sa morskim specijalitetima, opasan je zidinama sa dvije strane. Na samo nekoliko kilometara od centra grada, i oko četiri kilometra od obale, Stari Bar je mjesto koje je posebno popularno za turiste

BAR (AA) - Adel Omeragić - Grad i luka na crnogorskom primorju, Bar, jedno je od mjesta sa najviše sunčanih dana >> Pročitaj celu vest na sajtu Cafe.ba << na Balkanu.

Mnogi turisti koji po prvi put dolaze u ovaj grad, i koji osim mora, žele da vide još ponešto, kreću se prema Starom Baru smještenom svega četiri kilometra od centra grada.

Ovaj gradić, koji je dio opštine Bar, nije poput ostalih primorskih gradova situiran na samoj obali, već je udaljen od mora. U Stari Bar se može ući sa dvije stane. Oni koji žele da upoznaju čaršiju ovog gradića, u grad idu ulaznom kapijom. S druge strane, ko želi da najprije vidi tvrđavu, dio grada koji je opasan zidinama koje i danas postoje, u grad ulazi sa suprotne strane.

-Tvrđava, spomenik kulture grada Bara -

Stari Bar predstavlja dio istorijske i kulturne baštine grada Bara. Starobarska tvrđava je jedini spomenik kulture prve kategorije u barskoj opštini. Upravo ova tvrđava predstavlja najstariji dio grada. Zidine, visoke po nekoliko desetina metara, nekada su služile za odbranu od neprijatelja. Sa istočne i južne strane, grad je zaštićen nepristupačnim liticama. S druge strane, duž sjevero-zapada, grad je bio opasan bedemima. Danas, barska tvrđava je pretvorena u arheološki lokalitet, koji je otvoren za turiste, koji svakodnevno obilaze ovo mjesto.

Dugogodišnji barski fotograf i umjetnik Anto Baković, u razgovoru za Anadolu Agency (AA) ističe da je Stari Bar grad sa veoma bogatom istorijom i tradicijom.

„Stari Bar je u srednjem vijeku bio značajan trgovinski, kulturni i religiozni centar ove regije, što je uticalo da na ambijent življenja u njemu vidimo uticaje različitih kultura sa svim što one nose kroz filozofiju ,religiju, uticaje Istoka i Zapada. Stari Bar i njegova tvrđava predstavljaju jedan od najznačajnijih arheoloških lokaliteta kome još uvjek nije posvećena dovoljna finansijska potpora, a samim tim i pažnja arheoloških istraživanja u punom smislu te riječi“, ističe Baković.

Upravo je on, još u neka davna vremena baveći se poslom fotografa, kako kaže, pravio fotografije i video snimke, koji ilustruju kako je nekada bilo u ovom gradu. Stari Bar i njegova čaršija, za Bakovića su povratak u stara vremena.

„Stari grad Bar, do koga se dolazi starom čarsijom, koja čini cjelinu sa naseljenim dijelom grada, pruža ugođaj povratka u neka minula vremena, i osjet daha tog vremena. Moram kazati, ne žmureci pred lošim stvarima, da je taj dio pretrpio jedan kulturni zločin, kada je stara turska kaldrma skinuta i zamijenjena pločicama iz Benkovca“, kaže Baković.

-Ostaci crkava iz XIV vijeka -

U Starom gradu je sačuvano desetak crkvenih objekata, uglavnom u ruševinama. Među njima se posebno izdvajaju ostaci katedrale Svetog Đorđa, Crkva Svetog Nikole, Crkva Svete Venerande iz XIV vijeka i Crkva Svete Katarine iz XIV vijeka.

Na drugoj strani grada, na ulazu u Starobarsku tvrđavu, nalazi se Škanjevića džamija. U neposrednoj blizini je i Omerbašića džamija, koja pripada tipu mahalskih džamija. Turisti u sklopu obilaska grada posjećuju ove vjerske objekte.

Na čaršiji u Starom Baru mogu se sresti turisti iz različitih zemalja. Emil iz Holandije, kako kaže, po prvi put je u Crnoj Gori. Za Bar je saznao putem interneta.

„Volim da obilazim ovakva mjesta, poput Starog Bara. Sviđa mi se klima, a i hrana je dobra“, kazao je kratko Emil.

- Stari Bar proglašen najboljim turističkim mjestom -

Prošle godine, na jubilarnoj desetoj dodjeli godišnjih nagrada za doprinos kvalitetu, afirmaciji i promociji turističke ponude Crne Gore „Wild Beauty Award 2014“, za najbolje turističko mjesto, lokalitet, naselje proglašen je Stari Bar.

Turisti koji dođu u ovaj grad, fokusiraju se na kupovinu tradicionalnih suvenira. S druge strane, ima i onih koji u nekom od nacionalnih restorana i konoba uživaju u jelu barske kuhinje.

„Danas u Starom Baru imamo poznate restorane i konobe u ambijentu kakav je nekad bio i jelovnikom iz starih vremena. Posebno je poznata Karađuzovića poslastičarnica, koja u svojoj ponudi ima od starinskog kadaifa do sultan delicije, koje su se nekada jele u Starom Baru“, ističe Anto Baković, koji napominje da Stari Bar zaslužuje mnogo bolji tretman od trenutnog, iako je, smatra, vidljiv pomak u posljednjih par godina.

Nastavak na Cafe.ba...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Cafe.ba. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Cafe.ba. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.