Odselilo se 10.000 Teslićana

Izvor: Blic, 15.Nov.2007, 13:00   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Odselilo se 10.000 Teslićana

TESLIĆ - Loša privredna situacija u Tesliću koja je „još uvek daleko ispod preratnog nivoa" nije novost za žitelje ovog grada, međutim, sumornu sliku upotpunjuje najnovija informacija iz Saveta mladih da je više od 10.000 građana napustilo ovu regiju i da odlaze trbuhom za kruhom.

Evidentno je da odlazak ne mogu da zaustave ni planovi opštine za narednih pet godina čiji je cilj privlačenje stranih investicija u nekoliko industrijskih zona i pokuišaji da se oživi >> Pročitaj celu vest na sajtu Blic << Drvna industrija „Borja", nekada glavni poslodavac, u kojoj je do stečaja bilo 600 radnika.

Privreda je u kolapsu o čemu najbolje svedoči DI „Borja" gde stečajni upravnik Milan Kovačević, nakon četiri neuspela pokušaja privatizacije, pokušava da pronađe rešenje. Kovačević je izjavio „EuroBlicu" da će uskoro biti održana skupština poverilaca na kojoj će biti prezentovani detalji reorganizacije ovog drvoprerađivača. On predlaže da tri učesnika na propalim licitacijama zajedno pokušaju da pokrenu proizvodnju.

- Pogone bi trebalo postepeno pokretati uz postepeno namirivanje poverilaca prema prodajnoj ceni preduzeća, a mislim da je tako moguće za četiri godine u celosti aktivirati proizvodnju - objasnio je Kovačević. On je potvrdio da očekuje podršku resornog ministarstva. Imovina „Borje" procenjena je na 5,7 miliona KM, proizvodnja firme obustavljena je početkom 2004, a u martu 2005. pokrenut je stečaj.

Planom kapitalnih ulaganja do 2012. predviđeno je, između ostalog, i uređenje nekoliko industrijskih zona jer su pojedinci uslovljavali investiranje adekvatnim prostorom i infrastrukturom budući da nijedna od tri lokacije nije uređena. Cilj je otkup privatnog zemljišta, uređenje pristupnih i glavnih saobraćajnice do buduće industrijske zone i kroz nju, kako je to u BiH u više mesta već urađeno radi privlačena stranih investitora. Teslić nema kapacitet da kompletno uredi zone, jer je reč o kapitalnim projektima koji se u u najboljim okolnostima ne mogu realizovati u celini već po fazama.

Lučijano Kaluža: Nekoliko sela pusto

Izvršni direktor Saveta mladih u Tesliću Lučijano Kaluža saopštio je da je više od 10.000 građana, prevashodno mladih, u poslednjih nekoliko godina napustilo prostor Teslića i da je već nekoliko sela pusto.

- Sve više mladih napušta Teslić i odlazi, uglavnom, u Italiju, jer su zapostavljeni. Ekonomska i politička situacija u opštini je katastrofalna, a političari se bave sami sobom - kaže Kaluža.

Nastavak na Blic...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Blic. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Blic. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.