Izvor: Blic, 06.Avg.2016, 14:38   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Obeleženo 75 godina od stradanja Srba u Prebilovcima: Selo koje je najviše stradalo u Drugom svetskom ratu u Evropi

U Prebilovcima kod Čapljine danas je, u prisustvu velikog broja ljudi, služena liturgija i dat pomen za 4.000 Srba iz Prebilovaca i Donje Hercegovine koje su ustaše ubile i bacile u jamu pre 75 godina.

U Prebilovcima je u prvim danima avgusta 1941. ubijeno 85 odsto življa, mahom žena, dece i staraca. Oni su, prema svedočenjima ustaša, kojima je 1957. godine suđeno za ovaj zločin, živi gurnuti u jamu Golubinka kod sela Šurmanci, nadomak Međugorja.

Njegovo >> Pročitaj celu vest na sajtu Blic << preosveštenstvo vladika zahumsko-hercegovački i primorski Grigorije pozvao je Srbe na hrabrost i zajedništvo, jer je to jedini pravi put na kome mogu opstati.

- Da bismo imali veru, moramo imati hrabrost, ličnu i zajedničku - rekao je vladika Grigorije i dodao da samo zajednica hrabrih ljudi može biti moćna.

On je rekao da najhrabriji Srbi današnjice žive u mestima poput Prebilovaca, u Dalmaciji, na Kosovu i Metohiji i da su deca i njihove porodice koje žive u povratničkim područjima heroji današnjice.

Vladika Grigorije je pozvao okupljene da na mržnju ne uzvraćaju mržnjom, već ljubavlju.

Srpski član Predsedništva BiH Mladen Ivanić, koji danas došao u Prebilovce, skrenuo je pažnju na važnost povratka na preratna prebivališta i pozvao sve nivoe vlasti u BiH da pomognu povratničkoj populaciji.

Ivanić: Srbi su ovde živeli vekovima

- Nije dovoljno pričati, mora se i raditi, a malo toga se radi. Ovo su naši prostori, Srbi su ovde živeli vekovima i treba im pomoći da se vrate - rekao je Ivanić.

Ovo mesto je spaljeno i u junu 1992. godine, kada su tokom ofanzive "Čagalj" pripadnici HOS i HVO snaga, pod komandom generala Janka Bobetka upale u selo.

Nastavak na Blic...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Povezane vesti

KOMEMORACIJE ŽRTVAMA ŠIROM BIH I HRVATSKE: Srbi tuguju zbog ustaških zločina

Izvor: Kurir, 06.Avg.2016

...U Prebilovcima je u prvim danima avgusta 1941 ubijeno 85 odsto življa, mahom žena, dece i staraca Oni su, prema svedočenjima ustaša, kojima je 1957 godine suđeno za ovaj zločin, živi gurnuti u jamu Golubinka kod sela Šurmanci, nadomak Međugorja..Njegovo preosveštenstvo vladika zahumsko-hercegovački...

Nastavak na Kurir...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Blic. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Blic. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.