OVO DIJETE TERORIŠE ČAČAK GODINAMA: Tinejdžer od 15 godina optužen za...

Izvor: Cafe.ba, 11.Sep.2014, 14:06   (ažurirano 02.Apr.2020.)

OVO DIJETE TERORIŠE ČAČAK GODINAMA: Tinejdžer od 15 godina optužen za...

U svakom odjeljenju postoji po neki kavdgažija – dečko nešto krupniji od svojih vršnjaka, koji maltretira sve oko sebe, započinje svađu, otima užinu, ili novac za istu…

Ukoliko mu ne date da prepiše kontrolni ili ga ocinkarite, poslije vas čeka pravi pakao jer njemu slijedi ukor ili jedinica na testu. Ovako su nekad izgledali školski razbojnici.

Danas su se stvari malo promijenile. Nastavnicima je oduzet svaki mehanizam kažnjavanja sem slabih ocijena i >> Pročitaj celu vest na sajtu Cafe.ba << ukora, a maloljetne razbojnike jedinica iz vladanja ne može zaustaviti. Tuču pesnicama zamijenilo je nošenje bodeža i boksera u školu, a batine se više ne mjere u modricama, već u danima provedenim na Kliničkom centru. Današnji maloljetni prestupnici nisu glupi. Zakon jako dobro poznaju, pa znaju da do navršene četrnaeste godine ne mogu krivično da odgovaraju.

Do prije samo nekoliko dana veliki problem nastavnicima, roditeljima i djeci pravio je maloljetni S. N. Dečko koji je tek završio osnovnu školu, sijao je strah po ovom gradu. Sumnjiči se i da je na centralnom trgu u Čačku nožem izbo dvojicu mladića, zbog čega je uhapšen.

Svi učenici, bez obzira na to koju školu pohađaju, znali su za njega, a mnogi su bili predmet njegovog maltretiranja.

- Čuo sam za njega, jer je maltretirao mog druga. Svaki dan mu je uzimao novac koji je nosio za užinu, a kad nije imao da mu da, tjerao ga je da u školi ukrade od nekog. On to nije radio, ali smo mu mi ostali davali pare da ga ne bi tukao – priča S. S. (12) iz Čačka.

Roditelji, koji su užasnuti ovakvim saznanjem, svjesni su da im djeca ni u školi nisu bezbjedna.

S. N. je i ranije pljačkao i bavio se raznim razbojništvima, vrlo svjestan činjenice da za njih ne može da odgovara.

- U školi nikad nije stigao do trećeg stepena ukora koji se daje zbog krađe, pljačke ili neke organizovane tuče, iako se zna da je bio vrlo problematičan učenik. Stalno je prijetio đacima, ali su oni pod raznim pritiscima ćutali i nisu ga prijavljivali – kaže T. Š, koja mladića poznaje od ranije.

S. N. poznat je odranije kao problematičan mladić, ali se njegovo ponašanje pogoršalo od kad mu je očuh preminuo, prije dvije godine. Istovremeno, stariji brat završio je u zatvoru, a za ovog tinejdžera bio je zadužen Centar za socijalni rad, na zahtjev majke jer kako upućeni kažu, nije mogla da izađe na kraj s njim. Ako se zna da Centar za socijalni rad ima samo savjetodavnu funkciju – sve je jasno.

S. N. ima petnaest godina i uhapšen je zbog pokušaja ubistva. On je dijete. Tinejdžer. Jedan u masi “izgubljene djece” koji će sada dio djetinjstva provesti u popravnom domu.

Nastavak na Cafe.ba...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Cafe.ba. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Cafe.ba. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.