OTKRIVAMO Kako Naser Orić u vojnom kampu od dece PRAVI EKSTREMNE ISLAMISTE

Izvor: Blic, 08.Feb.2018, 21:10   (ažurirano 02.Apr.2020.)

OTKRIVAMO Kako Naser Orić u vojnom kampu od dece PRAVI EKSTREMNE ISLAMISTE

Iza udruženja „Asker“, koje je dospelo u žižu interesovanja javnosti obukom dečaka veštinama nalik vojničkim, stoji Naser Orić i Berin Balijagić, saznaje "EuroBlic".

Na internetu se pojavio video snimak na kome Udruženje za razvoj pozitivnih i fizičkih osobina “Asker“ u kampu obučava dečake u Federaciji BiH, a kao predavači se pojavljuju osobe čiji izgled je karakterističan za pripadnike selefijskog pokreta.

Kako „EuroBlic“ saznaje, Udruženje >> Pročitaj celu vest na sajtu Blic << je registrovano u Sarajevu krajem 2015.

Međutim, istoimeno udruženje registrovano je kao Udruženje klub borilačkih veština „Asker akademija“ 22. oktobra 2014. na adresi Zahira Panjete u opštini Novo Sarajevo.

U registru udruženja koje vodi nadležno ministarstvo Kantona Sarajevo, za „Asker akademiju“ upisani su Berin Balijagić kao predsednik Skupštine, Naser Orić kao predsednik Upravnog odbora i Armin Baltić kao generalni sekretar kluba.

Berin Balijagić je dugogodišnji poznanik Nasera Orića, a u leto 2017. osoba istog imena i prezimena bila je prva na konkursu za posao u Specijalnoj jedinici federalnog Ministarstva unutrašnjih poslova. Orić je bio ratni komandat bošnjačkih snaga u Srebrenici, a nedavno je pred Sudom BiH prvostepeno oslobođen optužbi za stravične ratne zločine nad Srbima.

Izjavu Orića juče nismo uspeli da dobijemo jer je bio nedostupan na telefon.

Na kontakt telefon „Asker akademije“ javio se Berin Balijagić, koji je na pitanje „EuroBlica“ da li ova akademija ima ikakve veze sa Udruženjem „Asker“ rekao da je to njegovo udruženje, ali da nema nikakvih aktivnosti. Međutim, nakon pitanja da prokomentariše javne stavove da se nad dečacima u kampovima provodi vojna obuka i radikalna islamska indoktrinacija, Balijagić je postao drzak.

- Šta ti iz Banjaluke imaš mene da zoveš? Kakav video, kakva vojna obuka? Ništa nisam video. Nemam šta da ti kažem. Ne radim u MUP Federacije BiH, pomešali su me s nekim – rekao je Balijagić.

Potom nas je sam pozvao i mirnijim tonom ponavljao kako on „nema nikakve veze s tim“.

Osim fizičke obuke, verske indoktrinacije i zimskih kampova namenjenih maloletnicima, „Asker“ ima i ersoft klub, koji redovno organizuje turnire i treninge i time se hvali na svom Instragam profilu. Najčešće se turniri organizuju na lokaciji bivše fabrike čarapa u Ilidži, gde se simulira pešadijski okršaj nekoliko timova koristeći ersoft naoružanje, uniforme i drugu taktičku opremu koju, prema sopstvenim objavama na društvenim mrežama, uvozi iz Tajvana.

Takođe, prethodne godine su se pohvalili fotografijom svojih članova pod punom opremom u helikopteru MI8, koji u BiH imaju samo Oružane snage BiH.

- Izvesno je da je došlo do zloupotrebe sredstava Oružanih snaga – navodi izvor „EuroBlica“.

Na video klipu objavljenom na Jutjubu, kao jedan od instruktora identifikovan je Enes Muković, koji je krajem devedesetih doselilo iz Beča i nastanilo se u Gornju Maoču. Reč je o čoveku koji je 2010. privođen u akciji „Svetlost“ zbog skrivanja naoružanja. Muković je radikalizovano lice povezano sa vehabijuskim vođom Nusretom Imamovićem.

Mektić: Istražujemo ih

Ministar bezbednosti BiH Dragan Mektić dan ranije je rekao da nije upoznat sa aktivnostima „Askera“, ali da će sve ispitati. Na jučerašnje pitanje „EuroBlica“ da li su nešto saznali, Mektić je rekao da se radi na tome, ali da je potrebno više vremena.

- Znamo da zbog njihovih aktivnosti ne preti direktna i hitna opasnost, inače bismo već sve blokirali. Treba nam vremena da vidimo ko stoji iza udruženja i šta su im motivi. Ispitaćemo i vaša saznanja – rekao nam je Mektić.

Nastavak na Blic...






Povezane vesti

OTKRIVAMO Kako Naser Orić u vojnom kampu od dece PRAVI EKSTREMNE ISLAMISTE

Izvor: Press, 08.Feb.2018

Iza udruženja „Asker“, koje je dospelo u žižu interesovanja javnosti obukom dečaka veštinama nalik vojničkim, stoji Naser Orić i Berin Balijagić. . Foto:DIWAN BIH. Na internetu se pojavio video snimak na kome Udruženje...

Nastavak na Press...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Blic. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Blic. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.