OTKRIVAMO Ambasadorka Mirsada Čolaković vojnik SDA, stranka joj VAŽNIJA OD BOSNE

Izvor: Blic, 03.Mar.2017, 20:58   (ažurirano 02.Apr.2020.)

OTKRIVAMO Ambasadorka Mirsada Čolaković vojnik SDA, stranka joj VAŽNIJA OD BOSNE

Ambasadorka BiH u Holandiji Mirsada Čolaković već više od dve decenije je verni “vojnik” SDA, saznaje “EuroBlic”.

Kontroverzna ambasadorka, koja je u žižu javnosti nedavno dospela prvo zbog odbijanja da pismo ministra spoljnih poslova BiH Igora Crnatka preda Međunarodnom sudu pravde, a zatim i zbog sumnje da je mimo striktnih instrukcija predsedavajućeg Predsedništva BiH Mladena Ivanića otvorila pismo koje mu je navedeni sud poslao u vezi s podnošenjem zahteva >> Pročitaj celu vest na sajtu Blic << za reviziju presude po tužbi BiH protiv Srbije, celu svoju dosadašnju diplomatsku karijeru izgradila je zahvaljujući bliskim vezama sa porodicom Izetbegović i najvećom bošnjačkom partijom.

Izvori našeg lista tako otkrivaju da je Čolakovićeva svoj put u diplomatiji BiH počela da krči još za vreme rata, kada je kao izbeglica počela da radi u Ambasadi tzv. Republike BiH u Briselu.

- Mirsada Čolaković je diplomatsku karijeru počela kao sekretarica Ambasade BiH u Belgiji, da bi odmah nakon rata bila prekomandovana u Sarajevo u kabinet tadašnjeg bošnjačkog člana Predsedništva BiH Alije Izetbegovića. Tamo je nekoliko godina radila kao najbliža saradnica Izetbegovićevog ratnog i poratnog savetnika Mirze Hajrića, koji je nedavno imenovan za novog ambasadora BiH u Australiji - otkrivaju naši sagovornici.

Međutim, pravu odskočnu dasku u karijeri ambiciozne Čolakovićeve je, prema tvrdnjama naših izvora, predstavljala njena veza s Huseinom Živaljem, nekadašnjim ambasadorom BiH pri UN, poratnim zamenikom ministra spoljnih poslova BiH i čovekom koji se, podsećamo, pre nekoliko godina u medijima dovodio u direktnu vezu sa skandalom oko izdavanja pasoša tzv. RBiH Osami Bin Ladenu.

- Živaljevi ratni kontakti s najradikalnijim islamističkim pokretima i teroristima na kraju su ga koštali stavljanjem na crnu listu SAD. S druge strane, zanimljivo je to da je Čolakovićeva upravo na Živaljevu intervenciju i uz blagoslov Alije Izetbegovića 2000. godine iz Sarajeva ponovo prebačena u diplomatiju, i to na mesto zamenika ambasadora BiH u Grčkoj. Nakon samo dve godine boravka u Atini prekomadovana je u Ambasadu BiH u Vašingtonu, a ubrzo posle toga je napredovala na mesto šefa diplomatske Misije BiH pri UN. Odatle je, ovog puta na predlog sadašnjeg bošnjačkog člana Predsedništva BiH Bakira Izetbegovića, sredinom prošle godine prebačena na mesto ambasadorke BiH u Holandiji, gde je odradila “lavovski” posao za Izetbegovića i bošnjačku stranu, sabotirajući svaki pokušaj srpskog člana Predsedništva BiH i ministra spoljnih poslova da spreče podnošenje zahteva za reviziju presude protiv Srbije - ističu naši sagovornici.

Nekadašnji prvi sekretar diplomatske Misije BiH pri UN Darko Trifunović za “EuroBlic” kaže da iz svog iskustva može posvedočiti da bošnjačke diplomate striktno slede uputstva svojih političkih šefova u Sarajevu.

- Sama činjenica da je ambasadorka Čolaković uzela sebi za pravo da blokira pismo ministra spoljnih poslova Međunarodnom sudu pravde, a zatim i da otvara kovertu sa pismom koje je sud poslao na ruke predsedavajućem Predsedništva BiH, dovoljno govori u kakvom se stanju nalazi diplomatija BiH. Jasno je da bošnjački ambasadori bespogovorno izvršavaju naređenja iz Sarajeva i da BiH doživljavaju isključivo kao bošnjačko vlasništvo - kaže Trifunović.

Nastavak na Blic...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Blic. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Blic. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.