Izvor: Blic, 05.Avg.2016, 16:40   (ažurirano 02.Apr.2020.)

OBELEŽAVANJE GODIŠNJICE „OLUJE“ Ivanića i Crnatka pozvali danas da dođu juče

Srpski član Predsedništva BiH Mladen Ivanić i šef diplomatije BiH Igor Crnadak nisu prisustvovali jučerašnjem obeležavanju godišnjice progona Srba u „Oluji“, zbog toga što pozivnicu nisu dobili na vreme.

Manifestacija je održana u selu Busije pored Zemuna u Srbiji, a Ivanić i Crnadak su pozivnice dobili poštom dan kasnije – tek danas posle 13 časova, saznaje „EuroBlic“.

Organizatori manifestacije bile su vlade Srbije i Srpske, ali je za pozivanje >> Pročitaj celu vest na sajtu Blic << zvanica iz RS bilo zaduženo Ministarstvo rada i boračko-invalidske zaštite RS.

Iz Ivanićevog kabineta su o kasnom pozivu danas pismom obavestili Vladu RS, dok Crnadak za „EuroBlic“ kaže da je zaprepašten jer smatra da se ništa nije desilo slučajno.

- Bez obzira na to što sam znao kakav je stav vlasti RS prema predstavnicima RS u Sarajevu, ovo je ipak presedan, da se takva tragedija koristi za političke obračune. To govori s kakvim nipodaštavanjem se odnose prema predstavnicima RS u institucijama BiH. U mom slučaju, pozivnica je upućena u sredu, iako se za taj događaj davno znalo. Očigledno je bila namera da se ovo desi – smatra Crnadak, koji nije želeo da precizira koga lično smatra odgovornim.

Međutim, ministar rada i boračko-invalidske zaštitet RS Milenko Savanović tvrdi da su pozivnice poslate na vreme, ali da će ipak proveriti gde je nastao problem.

- Lično mislim da nije bilo do nas. Imam dosta dobru, uigranu akipu koja godinama radi na obeležavanjima ovakvih događaja. Ali, moguće da se desilo nešto nepredviđeno. Evo, i predsednik Skupštine opštine Ugljevik mi govori da mu je pozivnica stigla kasno. Šta je razlog, zaista ne znam – kaže Savanović za „EuroBlic“.

On ipak negira da u celoj priči postoje bilo kakve skrivene namere.

- Ne smemo o tome uopšte razmišljati. Politička pozadina nema veze s ovim, to je zajedničko obeležavanje svih nas, nema politike. U pitanju je događaj koji je vezan za čitav narod. Valjda nismo toliko primitivni da se politički delimo i na obeležavanju tragedije naroda. Dok sam ja u ministarstvu, to neću dozvoliti – obećava Savanović.

Centralnoj manifestaciji obeležavanja progona Srba u Busijama je prisustvovalo nekoliko hiljada građana, a okupljenima su se obratili predsednik RS Milorad Dodik i premijer Srbije Aleksandar Vučić.

Nastavak na Blic...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Blic. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Blic. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.