Izvor: Blic, 18.Nov.2007, 13:00   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Novi pregovori o reformi policije

Lideri SNSD, PDP, HDZ BiH, HDZ 1990, SDA i Stranke za BiH potpisali su 28. oktobra u Mostaru Deklaraciju o preuzimanju obaveza za provođenje reforme policije.

Izvršni sekretar Glavnog odbora Saveza nezavisnih socijaldemokrata (SNSD) Rajko Vasić potvrdio je juče da će se ova stranka odazvati pozivu za nastavak pregovora o procesu pridruživanja BiH EU, koji će biti održan u četvrtak 22. novembra u Sarajevu.

Vasić je rekao da je u stranku stigao poziv za ovaj sastanak, >> Pročitaj celu vest na sajtu Blic << koji su organizovali član Predsedništva BiH i lider Stranke za BiH Haris Silajdžić. Na sastanku, a koji je zakazan za 11 časova.

Lideri SNSD, PDP, HDZ BiH, HDZ 1990, SDA i Stranke za BiH potpisali su 28. oktobra u Mostaru Deklaraciju o preuzimanju obaveza za provođenje reforme policije.

Prema tekstu Deklaracije, nova i reformisana policijska struktura BiH biće zasnovana na relevantnim odredbama ustava BiH, koji će uslediti kroz proces ustavne reforme.

U Deklaraciji o preuzimanju obaveza za provođenje reforme policije, koju su stranački lideri potpisali na sastanku s visokim predstavnikom u BiH Miroslavom Lajčakom, navodi se da će reforma policije u BiH biti provođena u skladu sa tri principa Evropske komisije, a da će struktura jedinstvenih policijskih snaga odgovarati ustavnoj strukturi zemlje.

Reforma policije u BiH biće provođena u skladu sa tri principa Evropske komisije, od kojih jedan glasi da "funkcionalne lokalne policijske oblasti moraju biti utvrđene na osnovu tehničkih kriterijuma za rad policije, pri čemu se operativna komanda sprovodi na lokalnom nivou".

Druga dva principa podrazumevaju da će sve zakonodavne i budžetske nadležnosti biti na državnom nivou i da nema političkog mešanja u operativni rad policije. U dokumentu se navodi da će detalji policijske strukture BiH biti definisani kroz zakone o policijskoj službi i o policijskim službenicima BiH.

Lideri SNSD, PDP, SDA, SBiH, HDZ BiH i HDZ 1990. "saglasni su da celokupna reforma ima za cilj stvaranje funkcionalne, multietničke i profesionalne policije na bazi tri principa Evropske komisije, koja će garantovati bezbednost svih građana i dobara na celoj teritoriji BiH".

"Svesni važnosti političkog trenutka u BiH te potrebe da se što pre nastavi put ka evropskim integracijama, potpisnici ove deklaracije se obavezuju da će bez odlaganja pristupiti punom provođenju načela i principa", navodi se u dokumentu koji su potpisali predsednici SNSD-a Milorad Dodik, PDP-a Mladen Ivanić, SDA Sulejman Tihić, SBiH-a Haris Silajdžić, HDZ BiH Dragan Čović i HDZ-a 1990. Božo Ljubić.

Predsednik Partije demokratskog progresa (PDP) Mladen Ivanić ocenio je da lideri vodećih političkih stranaka u BiH moraju u četvrtak, 22. novembra na sastanku u Sarajevu prvenstveno dati odgovor na pitanje ima li BiH skupštinsku većinu i većinu koja može da obezbedi funkcionisanje Saveta ministara BiH.

"Za mene, razgovori o reformama policije i ustava ne dolaze u obzir dok ne vidim da li možemo naći zajednički odgovor na krizu. Ako naše kolege iz Sarajeva i dalje budu insistirali na tome da se sprovedu mere visokog predstavnika u BiH Miroslava Lajčaka, onda to znači da BiH nema skupštinsku većinu i ja tada nemam šta da razgovaram ni o ustavu ni o policiji", rekao je Ivanić.

On je precizirao da će na sastanku u Sarajevu tražiti "jasnu definiciju ima li ili nema skupštinske većine i postoji li ili ne postoji zajednički odgovor na krizu koja je izazvana nakon mera koje je doneo visoki predstavnik u BiH".

Ima li BiH skupštinsku većinu?

Ivanić je podsetio da je u Mostaru rešen deo pitanja u vezi s reformom policije, tako da bi, u prvoj fazi, trebalo realizovati ono što je nesporno za sve učesnike u dogovoru, a da se drugoj fazi reforme policije priđe nakon ustavnih promena.

"O tome nemam nameru sada da govorim u Sarajevu. Biće politički nepristojno pričati o tim stvarima dok ne rešimo osnovni problem - ima li ova zemlja skupštinsku većinu i većinu koja može da obezbedi funkcionisanje Saveta ministara BiH", rekao je Ivanić.

Prema njegovom mišljenju, predsedavajući Predstavničkog doma Parlamentarne skupštine Bosne i Hercegovine Milorad Živković ne bi trebalo da podnosi ostavku na tu funkciju, posebno ne pre sastanka u Sarajevu.

Nastavak na Blic...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Blic. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Blic. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.