Nove promene u pasošima BiH

Izvor: Blic, 16.Jan.2017, 20:04   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Nove promene u pasošima BiH

Ministarstvo civilnih poslova Bosne i Hercegovine donelo je Pravilnik o izmenama Pravilnika o obliku, sadržaju i minimalnim zaštitnim elementima pasoša, diplomatskog i službenog pasoša, potvrđeno je za N1 iz ovog Ministarstva.

Kako se navodi u pojašnjenju, ove promene neće uticati na spoljni izgled pasoša ili procedure za njegovo izdavanje. Inicijativa za izmenu je pokrenuta s ciljem izmene tehnologije izrade pasoša jer je evidentno da sadašnji model prilično otežava >> Pročitaj celu vest na sajtu Blic << nabavku pasoških knjižica, što je između ostalog i razlog za zastoj u provođenju aktuelnog tendera.

- Izmena se odnosi samo na stranicu sa ličnim podacima koja ne mora nužno do te mere biti definisana ovim Pravilnikom, a način na koji je ona definisana dosadašnjim pravilnicima prilično je limitirao tehnologiju personalizacije ovog dokumenta.

Izmenom Pravilnika zasigurno će se doći do rešenja koja podrazumevaju bolji balans između ekonomičnosti i zadovoljavajućeg nivoa bezbednosti dokumenata. Predmetnim izmenama će se omogućiti potencijalnim ponuđačima da na konkurentskoj osnovi daju svoje ponude, čime će se u potpunosti osigurati primena Zakona o javnim nabavkama u pogledu poštivanja principa konkurentnosti i transparentnosti, a samim tim i povećanje broja eventualnih dobavljača, čime ćemo verujemo postići veću konkurenciju, a time i povoljniju i ekonomičniju cenu za isporuku obrazaca pasoša imajući u vidu i platežnu moć državljana Bosne i Hercegovine - naveli su u pojašnjenju pristiglom iz Ministarstva civilnih poslova.

Iz Agencije za identifikacione dokumente, evidenciju i razmenu podataka BiH (IDDEEA) nisu imali komentar na izmene Pravilnika.

- S obzirom na to da je ovaj pravilnik doneo ministar civilnih poslova, molim vas da prvo njih kontaktirate za tumačenje' - kratko su za N1 kazali iz Agencije.

Nastavak na Blic...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Blic. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Blic. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.