Ništa od tužbe protiv Srbije: Softić se LAŽNO PREDSTAVLJA, više nije agent BiH u haškom sudu

Izvor: Blic, 01.Feb.2017, 17:58   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Ništa od tužbe protiv Srbije: Softić se LAŽNO PREDSTAVLJA, više nije agent BiH u haškom sudu

Sakib Softić nema ovlaštenja da prestavlja BiH pred Međunarodnim sudom pravde u Hagu, pa tako ni da traži reviziju presude protiv Srbije.

Podsećamo, bošnjački član Predsedništva BiH Bakir Izetbegović izjavio je da „ima čoveka“ koji može predati zahtev za reviziju presude i da je to upravo Softić. Nekoliko dana nakon toga Softić je u medijima u Federaciji BiH istupao kao agent BiH, ali je naglasio da nije u redu da teret takve odluke pada samo na njega, već da >> Pročitaj celu vest na sajtu Blic << očekuje stav BiH.

Međutim, „EuroBlicu“ je u kabinetu predsedavajućeg Predsedništva Mladena Ivanića rečeno da Softić ne govori u ime BiH, niti je za njegov rad planiran budžet u 2017.

- Softić je imenovan za agenta BiH pred Međunarodnim sudom pravde u Hagu 4. oktobra 2002, ali isključivo u procesu tužbe BiH protiv Srbije, ali ne i revizije presude. Stav je Međunarodnog suda pravde da revizija presude predstavlja potpuno novi postupak, a ne nastavak procesa. Za eventualno pokretanje postupka revizije potrebno je da Predsedništvo BiH da novo ovlaštenje, za šta ne postoji konsenzus, te Sakib Softić ne može dobiti nalog da pokrene reviziju – kažu u Ivanićevom kabinetu.

Inače, Ivanić je već obavestio sud u Hagu da Softić nema legitimitet ni njega lično ni Predsedništva BiH.

Softić nije odgovorio na naša postavljena pitanja.

Istovremeno, predsedavajuća Komisije za spoljne poslove Predstavničkog doma BiH Dušanka Majkić kaže da je očigledno nastao „kratak spoj među Bošnjacima“.

- Samim tim što je Softić nedvosmileno izjavio da se ne može teret odluke preneti samo na njega, govori da nije tako kako Bošnjaci tvrde, odnosno da je on agent čije pravo još važi. Da jeste, oni bi već tužili Srbiju. Ne treba praviti previše buke oko toga jer postoji nekoliko mehanizama da se revizija ospori. Ukoliko bi se krenulo u taj postupak bez saglasnosti trojice članova Predsedništva, član iz Srpske može da obavesti javnost i sud da odluka nije pravosnažna. Posebno pitanje je da li postoje novi dokazi koji bi ušli u prilog Bošnjacima - kaže Majkićeva za „EuroBlic“.

Ivanić: Ko bi ostao u vlasti?

Predsedavajući Predsedništva BiH Mladen Ivanić je za N1 rekao da ne zna nijedan argument za reviziju tužbe protiv Srbije. Na pitanje da li će eventualno obnovljanje tužbe pokvariti odnose između Srbije i BiH, Ivanić je rekao da će pokvariti odnose unutar BiH.

- S kim političko Sarajevo misli da sarađuje? Rekao sam da sumnjam da će jedan broj partija koje su u Savezu za promene ostati u vlasti. Šta bi tu mi bili, koji su nam argumenti - upitao je Ivanić.

Nastavak na Blic...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Blic. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Blic. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.