Niko nije gadljiv na vlast

Izvor: Blic, 10.Okt.2008, 06:37   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Niko nije gadljiv na vlast

BANJALUKA – Mada je raspored snaga u lokalnim parlamentima u RS već okvirno poznat, stranke još nisu ušle u ozbiljnije koalicione pregovore za formiranje skupštinskih većina.

U SNSD tvrde da "neće biti gadljivi” prilikom uspostavljanja vlasti i da neće ništa unapred sprečavati, osim u slučajevima gde su na lokalnom nivou druge stranke otvoreno radile protiv SNSD. "Opštinski odbori stranke imaju autonomiju i ako ne budu želeli da sa nekim formiraju skupštinsku >> Pročitaj celu vest na sajtu Blic << većinu, niko ih na to neće terati”, tvrdi izvršni sekretar SNSD Rajko Vasić.

U PDP su izričito naredili opštinskim odborima stranke da ne pregovaraju o koalicijama dok zvanično ne budu saopšteni rezultati izbora. Oni veruju da će se nakon prebrojavanja glasova u odsustvu značajno promeniti odnos snaga u lokalnim parlamentima, što će uticati i na kombinatoriku. U PDP naglašavaju da će nakon detaljne analize odlučiti o daljem statusu stranke u republičkoj skupštinskoj većini, od čega će zavisiti i koaliranje na opštinskim nivoima.

"Neće biti moguće bilo šta razgovarati sa SNSD u Banjaluci s obzirom na to kako su se ponašali proteklih godina i šta su uradili u Banjaluci, a posebno kako su se ponašali u kampanji. Sazrelo je vreme da stranke, koje proteklih osam godina nisu bile u vlasti u Banjaluci, formiraju skupštinsku većinu i pokažu da grad može ići u boljem smeru”, kaže predsednik GO PDP Branislav Borenović.

U PDP, ipak ne isključuju izvesne koalicije u opštinama u kojima su u predizbornoj kampanji podržali kandidate SDS i SNSD za načelnike opština. Podsećamo, PDP je u Šamcu i Kostajnici podržao kandidate SDS-a za načelnike, a kandidate SNSD u Doboju, Prnjavoru, Novom Gradu i Sokocu, kao i zajedničke kandidate u Srebrenici i Brčkom.

I u SDS tvrde da se neće upuštati u generalnu postizbornu koaliciju i da će one zavisiti od opštine do opštine. U SDS su dali "odrešene ruke” opštinskim odborima stranke da pregovaraju o koalicijama sa partijama za koje smatraju da su najbolje i za lokalnu zajednicu i za samu stranku. "Ne isključujemo ni varijantu sa SNSD, ako u opštinskim odborima budu smatrali da je to dobro za njihovu lokalnu zajednicu. Nikada nismo bili isključivi, a ko god je prošao u opštinskim skupštinama prošao je na račun glasova građana. Uvažavamo da ti koji su dobili glasove imaju legalitet građana i ne vidim ko bi imao pravo da diskvalifikuje bilo koga iz pregovora o koalicijama”, kaže lider SDS Mladen Bosić.

U DNS su potvrdili da naredne sedmice nameravaju da održe sednice organa stranke na kojima bi trebalo da odluče da li će ulaziti u generalnu koaliciju ili će to prepustiti opštinskim odborima stranke. "Za sada niko od opštinskih odbora nema odobrenje da pravi bilo kakvu koaliciju”, ističu u DNS.

U SDP zadovoljni

U SDP BiH kažu da su više nego zadovoljni rezultatima, jer se broj glasova u RS znatno povećao u odnosu na prethodne izbore. Dobar rezultat su, kažu, ostvarili u Prijedoru, Bratuncu, Srebrenici, Zvorniku i Banjaluci u kojoj očekuju da će nakon prebrojavanja glasova iz inostranstva preći izborni prag. "Svaka politička partija nam je prihvatljiva za pregovore o koaliciji u onoj meri u kojoj su im prihvatljivi naši programski ciljevi i zadaci”, kažu u SDP BiH. U SDA priznaju da nisu očekivali spektakularne rezultate u RS i jedino očekuju da lokalne skupštine budu multietničke. "O koalicijama nismo još razgovarali jer čekamo službene rezultate. Biće teško uspostaviti generalnu koaliciju jer vlada poprilično šarenilo u opštinskim skupštinama”, kažu u SDA.

Nastavak na Blic...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Blic. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Blic. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.