Nema više krađe

Izvor: Blic, 31.Maj.2007, 12:00   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Nema više krađe

BANJALUKA - „Elektrokrajina" AD Banjaluka danas će početi da sprovodi pilot projekat za daljinsko upravljanje i očitavanje brojila, čime će postati prva organizaciona jedinica u okviru „Elektroprivrede RS", ali i prvo distributivno preduzeće u BiH koje će uvesti evropski način očitanja brojila.

Direktor „Elektrokrajine" Željko Kovačević rekao je da će pilot projekat trajati šest meseci i da bi do kraja godine brojila većeg dela potrošača na području >> Pročitaj celu vest na sajtu Blic << Banjaluke i Krajine mogla biti kontrolisana i očitavana daljinski.

- Građani u ovaj sistem neće investirati ništa, što znači da će promena mernih uređaja i svi troškovi zamene padati na naš teret - istakao je Kovačević. On je na konferenciji za štampu rekao da će celokupan posao biti poveren jednoj renomiranoj nemačkoj firmi, s kojom je u pregovorima i Srbija, i da sličan sistem, ali nešto zastareliji, na prostorima bivše Jugoslavije ima samo Slovenija.

- Na ovaj način svi dobijamo. „Elektrokrajini" će se posao isplatiti za godinu dana jer je sa ovim, najsavremenijim uređajima, mogućnost krađe struje svedena na nulu - naglasio je Kovačević.

Pilot projekat će „Elektrokrajinu" koštati 500.000 KM, dok će kompletna investicija i implementacija sistema u svim organizacionim jedinicama „Elektroprivrede RS" koštati između 45 i 50 miliona KM.

Uvođenjem daljinskog upravljanja i očitanja brojila, građani će račun moći plaćati po principu plaćanja računa za mobilnu telefoniju, a biće uveden postpejd i pripejd način plaćanja. Iz „Elektrokrajine" su saopštili i da je u maju stepen naplate računa za struju dostigao nezapamćenih 137 odsto (u šta su uračunate uplate na osnovu zaostalog duga), što je ocenjeno kao strahovit uspeh i dobar pokazatelj da je akcija pod sloganom „Uredimo odnose zajedno" bila pun pogodak.

Nastavak na Blic...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Blic. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Blic. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.