Nema smanjenja marže na lekove

Izvor: Blic, 26.Sep.2008, 06:37   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Nema smanjenja marže na lekove

BANJALUKA - Uprkos saopštenju da je prekjuče premijer RS sa trgovcima i distributerima u RS dogovorio smanjenje marži i za lekove i farmaceutske proizvode, iz Vlade je juče potvrđeno da od toga nema ništa. Po svemu sudeći, radi se o zabuni, jer niko od predstavnika Ministarstva zdravlja nije dao saglasnost za rezanje marži sa 20 na osam odsto.

Ministar zdravlja i socijalne zaštite Ranko Škrbić kaže da je takav potez nemoguć u RS, jer se cene lekova formiraju drugačije >> Pročitaj celu vest na sajtu Blic << od ostalih proizvoda. Farmaceutske kompanije u svetu imaju, kaže, zagarantovanu maržu od 10 odsto, a da bi apoteke preživele, mora im se dozvoliti čak 20 odsto.

„Ne možemo narediti smanjenje marže jer bismo time uništili čitav sistem. Došlo bi do nestašice lekova, ali i do njihovog sivog tržišta", objašnjava Škrbić.

I pored svega, dodaje ministar zdravlja, marža na lekove u RS najmanja je u okruženju, zbog čega su i lekovi mnogo jeftiniji nego u Srbiji ili Hrvatskoj. Umesto smanjenja marže, kaže Škrbić, Vlada RS donela je niz mera kojima se velikom broju građana omogućava besplatno lečenje, a proširena je i lista lekova na pozitivnoj listi, koji se, uz recept, mogu nabaviti besplatno.

Ministar trgovine i turizma RS Predrag Gluhaković kaže da odustajanje od smanjivanja marže na lekove neće uznemiriti ostale trgovce, s obzirom na to da trgovina ovim derivatima ne čini ni jedan odsto ukupne trgovine u RS. On je potvrdio da marža nije smanjena ni na školski pribor koji, kako kaže, nije predlog uredbe, pa da će Ministarstvo prosvete naći načina kako da pomogne stanovnicima RS.

Nije pritisak nego dogovor

„Marže su smanjene na so, ulje i masti, mlečne proizvode, pšenično brašno, hleb i peciva, šećer, hranu za bebe, kao i na veštačka đubriva, kako bi se pomoglo poljoprivrednicima u jesenjoj setvi", kaže ministar Predrag Gluhaković, napominjući da nije reč o pritisku Vlade, već o dogovoru sa trgovcima.

Nastavak na Blic...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Povezane vesti

Trgovačka marža u Republici Srpskoj niža 12 odsto

Izvor: Deutsche Welle, 26.Sep.2008

Vlada RS praktično je naredila trgovcima da formiraju cene primenom marže od 8 odsto umesto dosadašnjih 20 odsto. U ovo smanjenje ulaze osnovne životne namirnice. Marža nije snižena na lekove i udžbenike.

Nastavak na Deutsche Welle...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Blic. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Blic. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.