Nema obeštećenja za imovinu Srba: Izbegli iz Federacije BiH još čekaju naknadu za uništene kuće

Izvor: Blic, 16.Jan.2017, 21:00   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Nema obeštećenja za imovinu Srba: Izbegli iz Federacije BiH još čekaju naknadu za uništene kuće

Srbi, čija je imovina u Federaciji BiH delimično ili potpuno uništena tokom rata ili nakon potpisivanja Dejtonskog sporazuma još uvek čekaju nadoknadu. Nijedna pojedinačna ni kolektivna sudska tužba nije imala pozitivan epilog.

Nadležni nisu uslišili ni peticiju za osnivanje Fonda o pravičnoj naknadi. Mnoge porodice su zbog opstrukcije federalnih sudova i velikih sudskih troškova odustale i obezvređenu imovinu prodale u bescenje.

Radivoje Mitrović iz sela >> Pročitaj celu vest na sajtu Blic << Smoluća, opština Lukavac, jedan je od mnogobrojnih Srba koji je ostao bez imovine u Federaciji. Kuća, višespratnica, srušena je do temelja.

- Kad smo izašli iz Smoluće sva imovina je bila čitava. Porušili su da se ne bismo imali gde vratiti. Živim u Bijeljini u alternativnom smeštaju. Obijao sam godinama pragove tražeći pomoć za obnovu kuće, nikada nisam ništa dobio. Sada tražim nadoknadu ali ni od toga nema ništa. A neću odustati. To je moja očevina, moja dedovina. Vredno smo to sticali decenijama. Ne tražim tuđe, samo svoje - kaže Radivoje Mitrović.

Nekada je dunum zemlje u Smolući koštao od 10.000 do 12.000 maraka, danas im Bošnjaci nude 300 maraka, a imovina se godinama arči. Šume koje su privatno vlasništvo Srba nemilosrdno seku dojučerašnje komšije, a oni koji bi se žalili nemaju kome.

Mnoga srpska sela koja nisu bila u zoni ratnih dejstava potpuno su razorena, a pravo na povratak predviđeno Aneksom 7. Dejtonskog sporazuma samo je mrtvo slovo na papiru. Nekima je nezvanično rečeno da bi morali da dokažu ko im je devastirao kuće da bi dobili građansku parnicu.

Regionalno udruženje izbeglih i raseljenih lica u Bijeljini je pre 14 godina prikupilo i sudovima predalo 3.500 tužbi za naknadu za uništenu imovinu u Federaciji. Iako su uz neke tužbe priloženi dokumenti da su pojedine federalne opštine imale formirane komisije za pljačkanje srpske imovine, sudovi su uvek tražili dokaz više. Mnogi su zbog sudskih troškova odustali, a veliki broj je umro ne dočekavši pravdu, kaže predsednik Udruženja Veljko Stevanović.

- Na sve moguće načine opstruišu ove procese. Kontaktirali smo Međunarodni sudu u Strazburu a odgovorili su nam da pomno prate situaciju ali da prvo pravdu tražimo pred našim sudovima. A domaći sudovi oglušili su se i na činjenicu što izbegli godinama, zbog bezbednosti, nisu mogli ni priviriti svojim ognjištima. Tako su, zbog zastarelosti i nepotpune dokumentacije odbili srpske tužbe - kaže Stevanović.

Mera vrednosti u milijardama

Zamenik ministra za ljudska prava i izbeglice BiH Predrag Jović kaže da svako kome je uništena imovina ima pravo na pravičnu nadoknadu.

–Vrednost srpske imovine meri se milijardama maraka, a BiH te obaveze bez pomoći Međunarodne zajednice neće moći ispuniti. Bez obzira na to treba istrajati u ovim procesima - kaže Jović.

Nastavak na Blic...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Blic. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Blic. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.