Neki odmah umesili nove cene

Izvor: Blic, 17.Avg.2007, 12:00   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Neki odmah umesili nove cene

BANJALUKA - Trgovci koji nameravaju ili su već povisili cene hleba bez saglasnosti nadležnih opštinskih organa, krše uredbe o ograničavanju marži i o davanju saglasnosti na cene određenih proizvoda i usluga. Tržišna inspekcija će u narednom periodu pojačati kontrole, a pozivamo i građane da na besplatnu liniju Centra za prijave i pritužbe 051-230-000 prijave nesavesne trgovce, odnosno one kod kojih uoče nepravilnosti kod formiranja cena, rekao je za „EuroBlic" republički tržišni >> Pročitaj celu vest na sajtu Blic << inspektor Zoran Vučkovac.

Naime, građani se već žale da u nekim banjalučkim prigradskim naseljima trgovci prodaju hleb po 1,20 KM. Međutim, u Administrativnoj službi grada Banjaluka su nam potvrdili da nadležni organ ove službe nije dao saglasnost za povećanje cena hleba u gradu jer Odbor pekara RS za sada nije ni uputio inicijativu za to. U Republičkom zavodu za cene su nam rekli da im je jedino opštinska uprava u Zvorniku dostavila obaveštenje da je data saglasnost za povećanje cene hleba. Tako će hleb od brašna T-800 težine 600 grama poskupeti za 20 pfeniga i to sa 70 na 90 pfeniga, dok će vekna od brašna T-500 poskupeti za deset pfeniga, odnosno sa 90 pfeniga na jednu KM.

I u Republičkoj tržišnoj inspekciji kažu da nemaju zvaničnih informacija iz opština da je došlo do poskupljenja hleba i ističu da će na osnovu uredbi kontrolisati stanje na terenu.

„Uredbom o ograničavanju marži u prometu robe predviđeno je da je marža na veliko za proizvodnju hleba i peciva osam odsto, a na malo 15 odsto. Novčane kazne za kršenje uredbe za preduzetnike su od 500 do 3.000 KM, a za odgovorno lice u pravnom licu od 300 do 600 KM, s tim da sud može izreći i zaštitnu meru oduzimanja protivpravno ostvarene imovinske koristi. Što se tiče uredbe o davanju saglasnosti na cene određenih proizvoda, kojom je obuhvaćeno brašno T-500 i T-850, kao i hleb proizveden od tog brašna, saglasnost na cene tih proizvoda daje nadležni opštinski organ. Za kršenje te uredbe inspektor može podneti prijavu, a novčane kazne su od 2.000 do 5.000 KM za pravno lice, odnosno 500 KM za odgovorno lice u pravnom licu", kažu u Tržišnoj inspekciji.

Istovremeno, u Federalnoj upravi za inspekcijske poslove kažu da će u FBiH biti povećana cena hleba, ali da povećanje ne sme biti za 50 odsto jer za to nema osnova. U inspekciji kažu da su već preduzeli mere i da će od 21. avgusta u svim kantonima sagledati stanje u vezi sa cenom hleba, nakon čega će Vladi FBiH predložiti mere kako bi se sprečio enorman rast cena.

- Vlada može preduzeti niz mera, a jedna od njih je da odredi najvišu cenu hleba - rekao je direktor Federalne uprave za inspekcijske poslove Ibrahim Tirak.

U međuvremenu, Udruženje nezaposlenih u BiH najoštrije je osudilo predstavnike aktuelnih vlasti koji „očigledno ne pokazuju interesovanje za alarmantne vesti o poskupljenju osnovnih životnih namirnica".

„Političari, nažalost, nemaju nameru da prekinu svoje godišnje odmore i donesu hitne mere kojima bi se ublažilo ono što nam predstoji i što je u nekim gradovima već otpočelo, a to su poskupljenja hleba, brašna, ulja, mesa i drugih osnovnih životnih namirnica", saopšteno je iz Udruženja.

Sindikat traži zaštitu ugroženih

Savez sindikata RS zatražio je juče od Vlade RS da održi posebnu sednicu na kojoj bi bila razmotrena mogućnost ublažavanja posledica najavljenih poskupljenja s ciljem zaštite najugroženijih kategorija građana. Sindikalci upozoravaju da će poskupljenja najviše pogoditi nezaposlene, radnike koji ne primaju plate ili su im primanja daleko ispod proseka, kao i penzionere. Oni su apelovali i na Savet ministara BiH da hitno stavi u proceduru izmene Zakona o PDV, odnosno uvođenje nulte stope PDV na hleb, brašno i proizvode od brašna, ulja, masti, mleka i mesa.

Nastavak na Blic...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Blic. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Blic. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.