Nedoumice obeležile pljačku veka: Kako su “lutali” dokazi od MESTA ZLOČINA DO SUDA?

Izvor: Blic, 13.Feb.2017, 19:28   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Nedoumice obeležile pljačku veka: Kako su “lutali” dokazi od MESTA ZLOČINA DO SUDA?

Na zahtev advokata Jadranke Ivanović, koja zastupa optužene Vladana Malića (32), Gorana Paraša (27), kao i civila Olega Bandu (30), u sudu je obavljen neposredan uvid u predmete koji su deponovani u ovom sudu, a koji je otkrio brojne sporne detalje.

Podsetimo, osim spomenutih specijalaca, kao članu ove organizovane kriminalne grupe sudi se i Aleksandru Popoviću (29), a kojeg u istom procesu pred sudom zastupa drugi advokat, Aleksandra Metlić.

Naime, advokat Ivanović >> Pročitaj celu vest na sajtu Blic << je navela da je u zapisniku sa uviđaja navedeno kako je, među oružjem i municijom koje su članovi ove grupe sakrili na Kozari nakon pljačke, bilo i pet okvira za automatske puške sa municijom, ali municija danas nije nađena u predmetnim okvirima. Takođe, nisu nađene ni "amanetne vrećice" (vreće u koje se pakuje novac op.a.), a koje je odbrana takođe zatražila da im se dostave na uvid.

Međutim, među dokazima je nađena flašica vode, ali ovaj dokaz, prema tvrdnjama odbrane, nikada nije naveden u zapisniku, da je uopšte ušao u sud, a nije bio adekvatno ni zapakovan, jer na vrećici sa spornom bocom nje bilo nikakve potvrde, dopisa niti takozvane "evidens trake".

Na ovakve zahteve odbrane i izvođenje neposrednog uvida u dokaze, burno je reagovala tužilac Živana Bajić, koja je u više navrata istakla da je odbrana nije obavestila da će izvoditi materijalne dokaze, te da se zbog toga nije mogla adekvatno pripremiti.

- Nisam znala da će se otvarati vreće sa dokazima. Odbrana mi ništa nije najavila. Prvi put vidim ove vreće pred sobom i nemam zapisnik da bih znala šta je u njima – istakla je Bajićeva.

Tokom današnjeg ročišta, svedočio je Radomir Predojević, direktor salona bankarske opreme, a koja je agenciji za obezbeđenje "Sektor sekjuriti" koja je obezbeđivala prevoz bankarskog novca, prodala specijalne kofere. On je pojasnio kako su nakon pljačke uradili i analizu jednog kofera, te kako je on bio pravilno otvoren, ali ne i zatvoren, što je dovelo do aktiviranja hemijske supstance.

- Imaju dva ključa koja se moraju istovremeno otključati, a pravilno je da se nakon 15 minuta istovremeno zaključaju. U protivnom se aktivira boja, koju je nemoguće oprati, a koja oboji novac i sa njim je nemoguće više raspolagati – objasnio je Predojević.

Branitelj Ivanović je danas u sudnici izrazila sumnju da "Sektor" uopšte nije imao ugovor sa “Unicredit bankom” za prevoz konkretne vredne pošiljke, a ni potpisane polise osiguranja.

Odbrana ja na dašanjem ročištu iznela sumnje da su na nekazonit način iz policije uzete čarape, šorc, gaće, majice, kaiš, četkica za zube i ostale lične stvari koje pripadaju suspendovanim specijalcima Vladanu Maliću i Goranu Parašu, dok su oni bili u pritvoru, te dostavljeni njihovim porodicama, piše Faktor.

Nastavak na Blic...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Blic. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Blic. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.