Neće biti novih nabavki

Izvor: Blic, 17.Nov.2007, 13:00   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Neće biti novih nabavki

U ambulantama porodične medicine Doma zdravlja nema vakcina protiv gripa, osim za rizične kategorije stanovništva, koje su inače oslobođene plaćanja. Ostali vakcine ne mogu da nabave ni u većini apoteka u gradu, pa Banjalučani mogu da se vakcinišu jedino u privatnoj ambulanti „Firena".

U Domu zdravlja saznajemo da je nabavljeno 2.000 vakcina, ali isključivo za rizične i hronične bolesnike, te da tih vakcina još ima u zalihama. Vakcine za ostali deo stanovništva >> Pročitaj celu vest na sajtu Blic << nabavio je Institut za zaštitu zdravlja RS, ali su one već potrošene.

- Za bolesnike na hemodijalizi, one koji primaju insulin, ili su imali operativne zahvate na srcu, kao i decu kojoj je srce oštećeno zbog reumatske groznice, obezbeđeno je 15.000 doza besplatnih vakcina i one su podeljene svim domovima zdravlja u RS. U toku je vakcinacija ovih osoba - kaže dr Dragana Stojisavljević, direktor Instituta.

Ona ističe da Institut neće nabavljati nove količine vakcina i dodaje da samo još pojedine privatne ambulante i apoteke u RS imaju vakcinu.

Međutim, u ambulantama saznajemo da među građanima koji ne pripadaju rizičnim kategorijama ima mnogo onih koji bi želeli da se zaštite od gripa i da su vakcine još tražene. Osim toga, lekari objašnjavaju da još nije kasno za vakcinaciju, pa bi trebalo nabaviti još vakcina.

Rade Dujaković, doktor porodične medicine u ambulanti u Starčevici, kaže da za pacijente koji žele da prime vakcinu nije kasno da to učine ni u narednih desetak dana.

- Još nije kasno za vakcinaciju, a posebno za one koji su se vakcinisali i prethodnih godina. Ti pacijenti primaju jednu dozu i oni imaju još vremena do kraja novembra - naglašava doktor Dujaković i ukazuje da bi osim hroničnih bolesnika, trebalo da se vakcinišu i oni koji su u kontaktu sa mnogo ljudi, kao što su zdravstveni radnici, ili oni koji rade u javnom prevozu, ili trgovci.

On takođe smatra da bi sve vakcine trebalo iskoristiti, jer je reč o medikamentu koji je namenjen samo za ovu sezonu.

- Ako ima dovoljno vakcina koje su namenjene rizičnim grupama, bolje ih je dati i drugim osobama nego dozvoliti da propadnu, s obzirom na to da će iduće godine biti neupotrebljive - zaključuje Dujaković.

Vakcina u „Fireni" 17 KM

U ambulanti „Firena" za sada imaju dovoljne količine vakcina i kažu da vakcina protiv gripa košta 17 KM, a ako ekipa dolazi na teren da vakciniše, onda je 20 KM. U većini apoteka u gradu pre nekoliko dana je nestalo vakcina i ne znaju da li će dobiti nove količine. Od apoteka sa kojima je naša ekipa kontaktirala jedino u „Omega mediku" imaju jednu jedinu vakcinu protiv gripa...

Rizične grupe stanovništva

Vakcine protiv gripa preporučuju se svim hroničnim i srčanim bolesnicima, osobama sa oboljenjima disajnih puteva, dijabetičarima, pacijentima sa malignim oboljenjima i oštećenim imunološkim sistemom, te bubrežnim bolesnicima. Vakcina se preporučuje i svim osobama starijim od 65 godina, bez obzira na zdravstveno stanje, a trebalo bi da je prime i radnici javnih preduzeća, policajci, zdravstveni radnici, vozači, vatrogasci... Podsećamo, ova vakcina se ne daje deci mlađoj od šest meseci i osobama koje su alergične na jaja.

Nastavak na Blic...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Blic. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Blic. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.