Nasilje nad ženama ozbiljan problem

Izvor: Cafe.ba, 27.Mar.2015, 17:56   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Nasilje nad ženama ozbiljan problem

Nasilje nad ženama i dalje je ozbiljan problem u Crnoj Gori, poručeno je na seminaru za predstavnike pravosuđa.

Crnogorski ministar za ljudska i manjinska prava Suad Numanović rekao je da nasilje nad ženama i djecom više nije privatno pitanje, već jasno kršenje ljudskih prava.

"Kada govorimo o rodnoj ravnopravnosti, zaštiti diskriminacije, zaštiti od nasilja u porodici, onda shvatamo da su to ujedno i pitanja ljudskih prava uopšte, da su dio svakodnevnog života >> Pročitaj celu vest na sajtu Cafe.ba << svih nas, jer se tiču i pojedinca i društva", rekao je Numanović.

Prema istraživanju koje je radila Agencija "Ipsos" za potrebe Ministarstva i Kancelarije UNDP u junu, septembru i novembru prošle godine, Numanović je rekao da su žene, prepoznate kao najčešće žrtve nasilja /do 86 odsto/, zatim djeca /57-63 odsto/, stari ljudi /pet odsto/ i muškarci /četiri odsto/.

"Od momenta usvajanja Zakona o zaštiti od nasilja u porodici, iz godine u godinu, primijećen je povećan broj prijavljenih slučajeva nasilja u porodici i nasilja nad ženama, što pokazuje da se zakon primjenjuje u praksi", kaže Numanović.

Nastavak na Cafe.ba...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Cafe.ba. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Cafe.ba. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.