Napad na Vučića u Srebrenici: SIPA pokreće, Tužilaštvo BiH obustavlja istrage

Izvor: Blic, 21.Jan.2017, 20:58   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Napad na Vučića u Srebrenici: SIPA pokreće, Tužilaštvo BiH obustavlja istrage

Istražioci Agencije za istrage i zaštitu BiH (SIPA) pokušavaju da dođu do novih informacija kako bi ponovo pokrenuli istragu vezanu za pokušaj ubistva premijera Srbije Aleksandra Vučića 2015. godine tokom komemoracije u Srebrenici.

Prema nezvaničnim informacijama, istražioci SIPA koji rade na ovom slučaju nalaze su u problemu jer je Tužilaštvo BiH već obustavilo istrage za dve osobe protiv kojih su oni dostavili izveštaje.

- Potrebni su nam novi podaci kako >> Pročitaj celu vest na sajtu Blic << bi pokrenuli novu istragu i prosledili izveštaj Tužilaštvu BiH, od kojih očekujemo da podignu optužnicu. Upravo zbog toga smo odlučili da pokušamo sa objavljivanjem fotografija napadača – ističe izvor blizak istrazi.

On je pojasnio da će, ukoliko dobiju nove informacije za koje se ispostave da su tačne, odmah biti pokrenuta nova istraga.

- Istražioci SIPA na ovom slučaju rade veoma naporno i pokušavaju da prikupe što više kvalitetnih podataka, ali nam problem predstavlja kada sve to ode u Tužilaštvo koje ništa ne preduzima po ovom problemu – rekao je naš izvor.

Stručnjaci za bezbednost komentarisali su da je skandalozno da tek posle 18 meseci SIPA traži pomoć u identifikaciji. Međutim, naš sagovornik ističe da su upravo zbog ovih problema odlučili da u sredu na svom sajtu objave šest fotografija napadača i da zamole građane za pomoć.

- Ovo nije jedini način na koji inspektori pokušavaju doći do identiteta napadača. Pre nekog vremena svim Ministarstvima unutrašnjh poslova na području BiH su poslate iste fotografije i zamoljeni su da nam pomognu u identifikaciji tih osoba. Međutim, iz svih MUP smo dobili identičan odgovor, niko nikoga nije prepoznao – pojasnio je izvor iz SIPA.

Prema njegovim rečima, sve ovo ih nije sputalo i sada sa još većom snagom pokušavaju da prikupe informacije i dođu do osumnjičenih.

Na sajtu SIPA objavljeni su i brojevi telefona na koje građani mogu prijaviti osobe koje prepoznaju na slikama i već u prva dva dana to je dalo određene rezultate.

- Na nama je sada da proverimo da li su te informacije tačne i da preduzmemo određene korake. Imali smo i zanimljivu situaciju gde nam se javio jedan muškarac koji je rekao da ga je šef sa posla prepoznao na slikama i naredio mu da se javi SIPA. Međutim, taj muškarac je rekao da to ipak nije on. Mi imamo svoje sisteme i sada ćemo utvrđivati da li je on to stvarno na slici ili neko ko njemu liči – rekao je naš sagovornik.

Podsetimo, premijer Srbije je napadnut 11. jula 2015, kada je pogođen kamenom u lice i lakše povređen. Napad se desio kada je razularena masa probila zaštitnu ogradu na ulazu u groblje i krenula na Vučića i njegovu pratnju. Prema njima su letele kamenice, flaše sa vodom i cipele.

Istrag protiv Merdića

Tužilaštvo BiH krajem avgusta prošle godine obustavila je istragu protiv Almira Merdića (41) iz Jelaha, koji je bio jedan od glavnih osumnjičenih za napad na premijera Srbije Aleksandra Vučića na komemoraciji u Srebrenici 2015.

Njega su u julu 2015. uhapsili pripadnici SIPA, ali je sve iznenadila odluka Tužilaštva BiH.

Drugi dan posle napada „Blic“ je ekskluzivno objavio njegove fotografije gde se vidi kako pokušava da napadne Vučića, ubrzo je istu sliku objavio i MUP RS. Međutim, to Tužilaštvu BiH nije bilo dovoljno da vodi istragu protiv Merdića.

Nastavak na Blic...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Blic. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Blic. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.