Na jesen zima oko srca

Izvor: Blic, 25.Avg.2008, 08:37   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Na jesen zima oko srca

BANJALUKA - U RS i FBiH osnovne prehrambene namirnice u poslednjih godinu dana u proseku su poskupele za 50 odsto, međutim, stručnjaci prognoziraju da će na jesen BiH zapljusnuti novi talas poskupljenja zbog očekivanog rasta cena povrća i voća i troškova grejanja.

Prema podacima Pokreta potrošača RS, od avgusta prošle do avgusta ove godine u RS najviše je poskupelo ulje - čak 100 odsto, zatim hleb 70, mleko i mlečni proizvodi 60, a meso 30 odsto.

- Nažalost, >> Pročitaj celu vest na sajtu Blic << rast prehrambenih proizvoda nije pratio i odgovarajući rast plata i penzija, a novi rast cena hrane očekujemo na jesen kada će poskupeti voće i povrće, a u Banjaluci je najavljeno poskupljenje grejanja za 50 odsto što će dodatno ugroziti ekonomski standard građana - ocenio je sekretar Pokreta potrošača RS Dragovan Petrović.

U ovom udruženju izračunali su da je četvoročlanoj porodici u avgustu trebalo oko 1.623 KM za osnovne prehrambene namirnice, troškove stanovanja, prevoza, odevanja, higijene...

Ekonomski analitičari tvrde da su u RS najugroženiji penzioneri.

- Mesečno primim 340 KM penzije, a samo za hleb i mleko potrebno mi je stotinak KM. Tako da uspem da platim komunalne račune i ostatak ode na lekove. Teško živim da teže ne može biti - jada se penzionerka Dušanka Babić.

Ekonomski analitičar Svetlana Cenić ocenila je da zvanične institucije RS i BiH od naroda kriju podatke o rastu cena i inflaciji uopšte.

- U RS standard je povećan za samo pet odsto stanovništva, dok 95 odsto građana, pre svega radnika i penzionera, i dalje živi jako teško - naglasila je ona.

Cenićeva smatra da vlast nije uradila ništa radi poboljšanja ekonomskog standarda građana.

- Pustili su mnogo novca u opticaj, a za to nisu imali opravdanja u proizvodnji. Sada se pravdaju da je inflacija uvezena što ni u kom slučaju nije tačno. Dozvolili su uvoz svega i svačega, a ratare i stočare RS ostavili na cedilu - naglasila je Cenićeva.

Prema podacima Federalnog zavoda za statistiku, u FBiH u poslednjih godinu dana najviše su porasle cene jestivog ulja čak 84,80 odsto, zatim maslaca 51 odsto, hleba 40 odsto, sira trapista 39 odsto, riže 39, testenine 31, pšeničnog brašna - crnog 28, belog brašna 21, voća 27, mleka 17, povrća 7,11 odsto... Cene prevoza u FBiH u proseku su porasle za 17,53 odsto. Taksi prevoz je poskupeo 46,76 odsto.

Poslanik primi 46 penzija

U Pokretu potrošača RS navode da u RS približno polovina penzionera ima manja primanja od 300 KM, dok 99 odsto penzionera ima manju penziju od prosečne plate u RS koja je u junu iznosila 768 KM. Istovremeno, izračunali su i da su ukupna primanja poslanika u Parlamentu BiH i do 7.000 KM, što je jednako 46 zagarantovanih penzija od 150 KM ili devet prosečnih plata od 768 KM.

Nastavak na Blic...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Blic. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Blic. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.