Izvor: Blic, 02.Jan.2018, 15:31   (ažurirano 02.Apr.2020.)

NIŽE SAME DESETKE Ova Fočanka predvodnik je generacije na MEDICINI u Beogradu

Fočanka Isidora Arsenović (20), studentkinja druge godine Medicinskog fakulteta Univerziteta u Beogradu, sve ispite iz prve godine položila je još u julu, u indeksu nanizala sve same desetke, pa je usledilo i priznanje za najboljeg studenta prve godine.

Isidora ističe da joj ocene nisu važne - već znanje, ali su se podudarili njen trud da što više nauči i najviše ocene, a zatim je usledilo i priznanje Fakulteta.

Medicinski fakultet u Beogradu svake godine upiše >> Pročitaj celu vest na sajtu Blic << oko 500 studenata, pa epitet "predvodnika generacije" nije lako steći.

- Nama sa medicine uobičajeno je da svakog dana za učenje izdvajamo 5 do 8 časova. Kada se nešto mnogo voli, onda to nije teško i ne može biti problem - objašnjava mlada Fočanka.

Ovu profesiju odabrala je još na kraju osnovne škole, kada je upisala Srednju medicinsku u Foči, a fakultet je bio samo logičan nastavak.

- Medicinska škola mi je mnogo pomogla, a škola u Foči je zaista veoma dobra, posebno zbog prakse, koja mi je mnogo značila jer sam u Univerzitetskoj bolnici mogla da vidim i naučim mnogo toga - kaže Isidora.

Medicinski fakultet postoji i u njenom rodnom gradu, ali je školovanje, ipak, nastavila u Beogradu - malo zbog želje da promeni sredinu, a više zbog reputacije koju je beogradski Medicinski fakultet gradio 8 decenija.

- Smatram da tamo mogu da steknem najviše znanja, jer je Univerzitet u Beogradu najbolji na našim prostorima. Ne samo da ja to smatram, već je tako po svetskim rang-listama univerziteta - napominje Isidora.

Za ispit iz anatomije, koji zbog obima među studentima važi za jedan od najtežih tokom čitavog studiranja, kaže da joj je bio jedan od najprijatnijih.

- Profesor kod koga sam odgovarala veliki je stručnjak iz te oblasti, tako da je ispit, mada izuzetno zahtevan, bio veoma prijatan i trajao je oko 3 sata. Spremanje ispita je trajalo od početka školske godine, a intenzivno učenje po 8 sati dnevno počelo je u januaru i trajalo je do juna, kada sam ga položila - priča Isidora.

Nakon studija, vidi sebe na poslu u bolnici, a možda i kao nastavnika na fakultetu. Kaže da je rano da razmišlja o granama medicine kojima bi se najradije bavila.

- Moja interesovanja su, otprilike, u vezi sa srcem, to je nešto što me najviše zanima, tako da bi u ovom trenutku to bila kardiologija, ali duge su studije i mnogo je vremena da se predomislim i više puta, a ne samo jednom - navodi Isidora.

I na drugoj godini studija, ova mlada Fočanka nastavila je istom stazom - položila je sve kolokvijume i u januaru je očekuju prvi ispiti.

Do sada, Isidora nije bila u dilemi da poništi ispit zbog male ocene, jer je sve desetke dobila iz prvog puta, ali kaže da to i ne bi uradila, jer se ne opterećuje ocenama i nije joj cilj da održi prosek 10,00.

Ogromnu podršku ima od oca Vladimira i majke Svetlane, te od braće, starijeg Marka, koji živi i radi u Banjaluci, i mlađeg Matije, koji je krenuo njenim stopama upisavši isti fakultet u Beogradu.

Kada se, kao u Isidorinom slučaju, spoje ljubav prema nauci, stalna želja za intelektualnim napredovanjem i veliki trud, onda vrhunski rezultati ne mogu izostati.

Nastavak na Blic...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Blic. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Blic. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.