Izvor: Blic, 23.Nov.2016, 22:47   (ažurirano 02.Apr.2020.)

NI TRAGA OD GASA Iz Srbije u BiH ulaze cisterne napunjene vodom ili prazne

Ko umesto gasa za automobile iz Srbije u Bosnu i Hercegovinu uvozi cisterne koje su prazne, ili još češće pune vode? Istragom se već bave nadležni u BiH, a kontrolu počinje i srbijanska carina sa policijom, kako bi se proverile sve prijave o eventualnim zloupotrebama zbog kojih tamošnji budžet može imati štetu od oko 120 miliona evra.

Kako javlja RTS, prijave ukazuju na to da cisterne, koje su u tranzitu kroz Srbiju, ne ulaze u Bosnu i Hercegovinu pune naftnog tečnog >> Pročitaj celu vest na sajtu Blic << gasa već prazne ili napunjene vodom.

- Tu često postoji igra sa takozvanim “kloniranim cisternama”. Identične cisterne po obliku, boji, natpisima. Samo se zamene tablice i vi dobijate cisternu koja ne nosi derivat već vodu, a ona koja nosi derivat ostane u Republici Srbiji - kaže Slaviša Petković iz srbijanske tržišne inspekcije.

Gas se prodaje "na crno"

U naftnim kompanijama kažu da nadležnima ukazuju na te malverzacije zbog sve većeg tranzita TNG. Procenjuje se da znatna količina tog gasa ostaje u Srbiji i prodaje se na crno.

- Ubeđeni smo da je to samo papirološki prošlo, a najveći deo je zapravo ostao na domaćem tržištu, gde je prodat bez plaćanja akcize. Akciza na TNG u Srbiji je 41 dinar po kilogramu, a u BiH je nula. Znači to je ogroman jaz koji se pojavljuje i koji sve te trgovce i kvazi-trgovce ozbiljno pokreće da se bave ovakvim stvarima - kaže Tomislav Mičović, generalni sekretar Udruženja naftnih kopanija Srbije.

Gas koji ostaje u Srbiji bez plaćene akcize i PDV završava obično na malim benzinskim stanicama, po selima ili manjim mestima, kaže Borisav Tatić iz Udruženja AD “Nafte”.

- Prema informacijama koje mi imamo, on završava u punionicama boca. Ni tu se ne izdaju fiskalni računi, prodaje se za keš - navodi Tatić.

Kontrola

Kontrola cisterni sa gasom je specifična i nije jednostavna, jer su one pod pritiskom i zapečaćene.

- Prioritet carinske službe jeste da onemogući svaki pokušaj zloupotrebe na račun državnog budžeta, a u saradnji sa drugim službama na granici ćemo preduzeti dodatne kontrole kako bismo utvrdili da li su osnovane navedene tvrdnje - navodi Carina.

Nadležni u Bosni i Hercegovini već čekaju rezultate istrage koju su pokrenuli još krajem avgusta, kada su na carini u Zvorniku otkrili jednu takvu cisternu.

- Te kontrole su praktično provera svih uvoza gasa od strane firmi koje su to uvozile iz Srbije u BiH, i dalji promet tog plina.

Za bilo kakvo oštećenje budžeta BiH treba pripremiti izveštaj i poslati Tužilaštvu BiH, a ukoliko imamo bilo kakve informacije na kraju ove istrage u smislu oštećenja budžeta Srbije, kontaktiraćemo nadležne službe u susednoj Republici Srbiji - kaže Ratko Kovačević iz Uprava BiH za indirektno oporezivanje.

I naftaši i republička ispekcija očekuju da će malverzacije sa naftnim tečnim gasom biti sprečena kontolom obeležavanja goriva markiranjem, koja bi uskoro trebalo da počne.

Nastavak na Blic...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Blic. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Blic. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.