NEZADOVOLJSTVO KLJUČA: DNS preispituje poziciju unutar vladajuće koalicije

Izvor: Blic, 06.Jun.2016, 19:40   (ažurirano 02.Apr.2020.)

NEZADOVOLJSTVO KLJUČA: DNS preispituje poziciju unutar vladajuće koalicije

Nesporazumi i nepoštovanje koalicionih dogovora na lokalu preti da ozbiljno ugrozi koalciju DNS sa SNSD i SP na republičkom nivou.

Imenovanje direktora „Elektrodistribucije“ Pale, prodaja RŽR ''Ljubija'', izbor kandidata za gradonačelnika Banjaluke, samo su neki u moru problema koji prete da ozbiljno ugroze koaliciju koja je na vlasi u RS više od deceniju.

Naši izvori iz DNS tvrde da će lider Marko Pavić prvo sa najbližim saradnicima otvoreno razgovarati >> Pročitaj celu vest na sajtu Blic << o svim problemima.

Nakon toga uslediće sednica Predsedništva, kao i Glavnog odbora kako bi sa konkretnim zaključcima mogli izaći pred prve ljude SNSD i SP.

DNS insistira da se ispoštuje dogovor

Sagovornici „EuroBlica“ iz DNS-a kažu da oni insistiraju da se ispoštuje koalicioni dogovor kojim su dobili mesto direktora u „Elektrodistirbuciji“ Pale.

Podsećamo da je lider SNSD-a Milorad Dodik obećao Paviću da će pitanje „Elektrodistribucije“ biti rešeno, ali to, tvrde naši izvori, blokira jedna struja u GO SNSD u Istočnom Sarajevu na čelu sa Stašom Košarcem, koja pokušava da zadrži aktuelnog direktora Ljubomira Mrdu.

Da li je to zaista tako nismo uspeli saznati, jer nam Košarac nije odgovarao na pozive.

“Elekrodistribuciji” Pale kamen velikog spoticanja

Ni u taboru DNS-a niko ne želi javno da priča o ovoj temi. Dobro obavešteni izvor nam je, ipak, otkrio razlog zbog kojeg Nenad Nešić (DNS) nije seo u fotelju direktora “Elektrodistirbucije” Pale.

- Preuzimanje mesta u „Elektrodistribuciji“ ne odgovara koalicionim partnerima na sarajevsko – romanijskoj regiji, jer je DNS tamo kadrovski ojačao. Time bi bili smanjeni kapaciteti SNSD u Istočnom Sarajevu, jer DNS planira da će dobiti mnogo više glasova na predstojećim lokalnim izborima, nego što je to bio slučaj pre četiri godine - tvrdi naš izvor.

U DNS su posebno nezadovoljni zbog činjenice da SNSD ne želi da podrži njihovog kandidata za gradonačelnika Banjaluke. Upravo na kandidaturi je insistirao GO DNS Banjaluka.

SNSD šalje poruke pomirenja

S druge strane, iz tabora najveće stranke u Srpskoj stižu pomirljivi tonovi.

Potpredsednik SNSD Marko Vidaković nada se da će biti razrešeni svi problemi sa partnerima i da će biti  potpisani koalicioni sporazumi za izbore sa DNS i SP u svim opštinama.

Predsednik Odbora sarajevsko – romanijske regije DNS Nenad Nešić kaže da imaju načelan dogovor sa SNSD oko podrške kandidatima za načelnike opština u Istočnom Sarajevu, ali da će koaliciju potpisati tek kada se ispoštuje dogovor lidera stranaka za direktorsko mesto u “Elektrodistribuciji” Pale.

Stiže odgovor suda

Viši Privredni sud u Banjaluci ove sedmice trebalo bi da odgovori na žalbu Vlade RS na meru Okružnog privrednog suda u Istočnom Sarajevu kojom je blokirana smena članova Nadzornog odbora i aktuelnog direktora Ljubomira Mrde.

Time će biti razrešena dilema da li će Nešić, koji je predložen ispred DNS, konačno naslediti Mrdu.

Nastavak na Blic...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Blic. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Blic. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.