Izvor: Blic, 26.Dec.2017, 21:51   (ažurirano 02.Apr.2020.)

“NEŠTO LEPO DA SE DESI” Šta omladina, a šta starije generacije u BiH, očekuju u Novoj godini?

Domaći političari nemaju se mnogo čime pohvaliti u 2017. godini. Naročitog napretka nije bilo ni u jednoj oblasti. Mladi sve više napuštaju zemlju u potrazi za boljim životom. Retki su oni koji ostaju i svoju budućnost vide u BiH. Ali ih ima…

Sead Delalić, dvostruka zlatna značka Univerziteta u Sarajevu 2017. godinu pamtiće kao uspešnu. Trenutno radi na kreiranju novog informacionog sistema za univerzitet i na inteligentnim softverskim rešenjima za primenu nauke u >> Pročitaj celu vest na sajtu Blic << industriji. Na ličnom polju u 2018. očekuje doktorat, ali nije optimističan kada je reč o promenama u društvu, piše N1.

- Po tom pitanju se nadam da će mladi sami shvatiti i razumeti da ništa neće doći samo od sebe nego da sami moramo dovesti te promene koje želimo da se dese u društvu - ističe Delalić.

Slično razmišlja i njegov kolega Harun Hindija. Matematički olimpijac i dobitnik brojnih medalja. Magistar s prosekom 10, kaže spreman je učenje zameniti realnim životom i borbom za egzistenciju. Trenutno je na birou i nada se poslu asistenta na Prirodno-matematičkom fakultetu u Sarajevu.

- Nadam se da u 2018. godini i narednim godinama BiH sve više povećavati ulaganja u nauku koja su verovatno najniža Evropi, nadam se da će biti nekih grantova i nešto slično da ćemo mi mladi moći primenjivati svoje stečeno znanje - poručuje Hindija.

Od nove godine građani Sarajeva očekuju različito.

"Da sam stariji godinu…"

"Da budem mlađa, lepša da svi budemo pozitivniji i da nešto lepo se desi."

"Sreću zdravlje, uspeh, ljubav."

"Stagnacija ništa drugo, ne vidim ni neki napredak ni neki nazadak, ovo je status quo od '90-ih."

"Puno keša, hoće li ova država to će da nam priuštiti."

Penzioneri očekuju socijalnu pravdu

Godina 2017. građanima BiH nije donela bolji standard i više posla, a mnogi analitičari ocenjuju je godinom promašenih političkih očekivanja i neostverenih ciljeva.

Socijalnu pravdu u 2018. čekaju i penzioneri. Borili su se kažu za novi zakon i materijalnu stabilnost. Iako je obećano povaćenje penzija od 1. Januara i u FBiH, sa strahom čekaju ishod sednice Predstavničkog doma federalnog parlamenta.

- Ako nam se ne usvoji ovaj zakon do kraja godine, dakle ako zaista ne budu imali bar malo razumevanja prema nama, mi ćemo tražiti onda povećanje za sve penzionere 10 odsto, ali neće to biti samo to...Mi ćemo organizovati na proleće u masovne proteste - kaže Vesna Grgić.

Uz želje za dobro zdravlje narednoj godini, žele kvalitetne lekove na esencijalnoj listi, kao i mogućnost lečenja na području cele Federacije, poručuju iz saveza. Ostaje nada da ostvarenje tih želja neće morati tražiti novim protestima.

Nastavak na Blic...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Blic. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Blic. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.