NE ZANIMAJU GA NI LINGIVSTI NI DODIK Ramiz Salkić, potpredsednik RS u Banjaluci promoviše bosanski

Izvor: Blic, 24.Jun.2016, 09:12   (ažurirano 02.Apr.2020.)

NE ZANIMAJU GA NI LINGIVSTI NI DODIK Ramiz Salkić, potpredsednik RS u Banjaluci promoviše bosanski

Konferencija „Milenij opstojnosti bosanskog jezika“ biće održana danas u Banjaluci, u organizaciji „kabineta“ potpredsednika RS Ramiza Salkića.

Ovaj događaj možda ne bi izazivao toliko pažnje da ne dolazi u politički veoma osetljivom trenutku, kada su odnosi između Srba i Bošnjaka zategnuti nakon odluke Ustavnog suda BiH upravo o jeziku.

Bošnjacima je potvrđeno pravo da svoj jezik zovu kako žele, ali je istovremeno odlučeno da odredba u Ustavu RS >> Pročitaj celu vest na sajtu Blic << „jezik bošnjačkog naroda“ nije suprotna Ustavu BiH.

U kabinetu predsednika RS Milorada Dodika kažu da Salkić može da nastupa isključivo lično.

-Ne postoji kabinet potpredsednika RS, to je obmana. Potpredsednici RS imaju svoje kancelarije, sektretarice i vozače, ali svi su oni zaposleni u službi predsednika RS. Što se tiče priče o bosanskom jeziku, poznat je načelan stav predsednika po tom pitanju – kažu za „EuroBlic“ u kabinetu predsednika RS. Dodik je ranije izjavio da bosanski jezik ne postoji.

„Bosanski jezik se ni po jednom kriterijumu ne razlikuje od srpskog“

Ugledni lingvista Miloš Kovačević ističe da ni jedan staroslovenski jezik ne postoji u milenijumskom formatu, što govori o neozbiljnosti organizatora konferencije.

-Bosanski jezik se ni po jednom kriterijumu ne razlikuje od srpskog. Ukoliko bosanski navodno postoji toliko dugo u prošlosti, onda ne postoji srpski jezik. Međutim, za nepostojanje srpskog moralo bi da budu poništene stotine dokumenata lingvistički mnogo relevantnijih od bosansko – turskog rečnika Muhameda Uskufija iz 1631. koga oni uzimaju kao glavni kriterijum. Međutim, to je rečnik koji se tiče Bosne, u kom se on više obraća Srbima. Svu svoju poeziju nazivao je ilahije na srpskom – kaže Kovačević za „EuroBlic“.

Potpredsednik RS Ramiz Salkić  kaže da ga „uopšte ne zanima šta kaže Dodikov bainet“. Nije želeo da komentariše ni lingvističke zamerke na postojanje bosanskog jezika.

Nastavak na Blic...






Povezane vesti

Konferencija u Banjaluci: Bosanski jezik je nemoguće negirati

Izvor: Cafe.ba, 24.Jun.2016

Konferencija Milenij opstojnosti bosanskoga jezika u organizaciji Ramiza Salkića, potpredsjednika Republike Srpske, počela je danas u Banjaluci.

Nastavak na Cafe.ba...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Blic. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Blic. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.