Izvor: Blic, 05.Avg.2016, 13:48   (ažurirano 02.Apr.2020.)

NE VALJA NI KADA RODI Bačeno 400 tona krastavaca, “Voćar” pozvao humanitarce da preuzmu deo preostalog roda

U Zemljoradničkoj zadruzi “Voćar” iz Glumine kod Zvornika, koja posluje u okviru kompanije “Adriatic Group”, od sredine jula suočeni su sa ozbiljnim problemima u poslovanju, do kojih je došlo zbog ozbiljnih poremećaja na svetskoj trgovinskoj berzi i smanjenju potražnje poljoprivrednih proizvoda iz BiH.

Poremećaj je izazvao neuobičajeno dobar urod krastavca kornišona u Evropi, što je narušilo potražnju i dinamiku isporuke svežeg krastavca iz Bosne i Hercegovine >> Pročitaj celu vest na sajtu Blic << od stalnih kupaca u zemljama EU.

Direktor ZZ “Voćar” Fahrudin Delibajrić ističe da su usled toga nastale i ogromne štete, koje se mere stotinama hiljada maraka. Oko 400.000 kilograma krastavca kornišona, koji je otkupljen od kooperanata po prosečnoj ceni od jednu KM, propalo je u krugu zadruge, nakon čega je završilo na deponiji smeća.

Pročitajte još:

- Krastavac je ove godine rodio i do tri puta više od planiranog, a mi jednostavno nemamo smeštajni kapacitet u hladnjačama za tolike količine. Imamo kooperante kod kojih je planiran rod od pet tona po dunuma, a oni su već sada u pola berbe predali oko sedam tona. Krastavac je lako kvarljiva roba i ako nije u hladnjači mora se upotrebiti dva dana nakon branja ili će propasti. Bacili smo 400 tona, a očekujemo da će propasti još krastavaca. Sve humanitarne organizacije i javne kuhinje koje žele krastavce mogu doći u krug preduzeća za donaciju. Ovih 400 tona jednostavno je bilo nemoguće donirati, jer bi tu količinu cela BiH teško pojela za dva dana – rekao je Delibajrić.

Oko Zemljoradničke zadruge “Voćar” okupljeno je oko 2.500 kooperanata i gubici će se na njih odraziti tek naredne godine, a ukoliko se država ozbiljno ne pozabavi ovim problemom mogle bi nastati trajne štete.

Nastavak na Blic...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Blic. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Blic. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.