Mujazinović otima Srpskoj 30 miliona KM!

Izvor: Press, 19.Jul.2010, 11:52   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Mujazinović otima Srpskoj 30 miliona KM!

Federacija BiH duguje Srpskoj, na osnovu raspodele zajedničkih prihoda ostvarenih od PDV-a u poslednje četiri godine, čak 30 miliona maraka. Premijer FBiH Mustafa Mujezinović kaže da neće dati taj novac Banjaluci
Federacija BiH duguje Republici Srpskoj na osnovu raspodele zajedničkih prihoda ostvarenih od PDV-a u poslednje četiri godine čak 30 miliona maraka. Vlada RS najavljuju novu tužbu protiv Vlade FBiH i sudsku naplatu svih dugovanja!
>> Pročitaj celu vest na sajtu Press << />Kako Press RS saznaje u Ministarstvu finansija RS, na poslednjoj sednici Fiskalnog saveta BiH pre mesec dana u Sarajevu, ustanovljeno je da FBiH na osnovu podele novca sa državnog računa za ovu godinu budžetu RS već duguje 16 miliona KM. Uzimajući u obzir i prethodna dugovanja od 13,5 miliona maraka iz 2006. godine, zbog kojih je Vlada RS bila prinuđena da pred Sudom BiH podigne tužbu protiv nadležnih iz Uprave za indirektno oporezivanje BiH, ukupna dugovanja FBiH prema budžetu Srpske do sredine ove godine približila su se sumi od skoro 30 miliona KM!

Planirana pljačka RS
Sagovornik našeg lista iz Ministarstvu finansija RS kaže da vlasti FBiH i premijer tog entiteta Mustafa Mujezinović čine sve što je u njihovoj moći da iz zajedničke državne kase opet prisvoje ogromna sredstva koja pripadaju RS.
- Postupak po prvoj tužbi još je pred Sudom BiH, ali Vlada FBiH je u dogovoru sa nadležnima iz UIO BiH ponovo pokušala za sebe da uzme najveći deo kolača od prihoda ostvarenih prikupljanjem PDV-a. Iako je Fiskalni savet utvrdio da će na kraju ove budžetske godine morati da dođe do poravnanja svih dugova, Mujezinović i njegovi ministri stalno pronalaze izgovore kako bi izbegli plaćanje svojih obaveza - tvrdi naš sagovornik.
On ocenjuje da bi razloge za takvo ponašanje federalnog premijera trebalo tražiti u katastrofalnom stanju budžeta FBiH koji se već nekoliko godina nalazi pred raspadom i koji bi nova davanja dovela do potpunog uništenja.
- Mujezinović tvrdi da su za prvih pet meseci ove godine poreske prihode uvećali za 44,7 miliona KM u odnosu na isti period prošle godine, ali je činjenica da se budžet FBiH nalazi pred kolapsom - kaže izvor Pressa RS i dodaje da je prava istina da ovogodišnji budžet FBiH isključivo zavisi od milostinje MMF-a i grozničavog iščekivanja četvrte tranše stendbaj aranžmana od 38 miliona evra.

- Ako budžetu Srpske isplate sva dugovanja od 2006. do danas, vlasti i građane FBiH čeka bankrot. Vlada RS će opet biti prinuđena da dopuni prethodnu tužbu i od FBiH zatraži isplatu kompletnog duga - tvrdi izvor Pressa RS.
Nema isplate duga
Premijer FBiH Mustafa Mujezinović kaže za Press RS da Federacija nije dužna da ispune zahteve Fiskalnog veća BiH prema kojima su do kraja 2010. morala da izmiri bar deo dugovanja prema RS. On, istina, ne spori da je Fiskalni savet BiH utvrdio da je njegova Vlada, na osnovu novca prikupljenog od PDV-a, Srpskoj dužna skoro 30 miliona maraka, ali odbacuje mogućnost da do kraja ove fiskalne godine izmiri dug.
- To je klasičan primer predizborne kampanje, a priče koje se svesno lansiraju iz Banjaluke nemaju veze s istinom. Tačno je da FBiH duguje RS novac na osnovu prihoda koje smo zajednički prikupili od PDV-a, ali niko nikada nije pominjao mogućnost da se taj novac isplati do kraja ove godine - jasan je Mujazinović.

On dodaje i da je tužba koju je Vlada RS već podnela protiv UIO nepotrebna i da bi najbolje bilo da svi zajedno sednu i dogovore rešenja koja neće naneti štetu građanima BiH.
Zamenik ministra finansija BiH Fuad Kasumović, međutim, tvrdi za Press RS da će novac iz federalnog budžeta, bez obzira na Mujezinovićevo protivljenje, po automatizmu već početkom 2011. leći na račune Ministarstva finansija RS.
- Revizijom je ustanovljeno gomilanje duga FBiH prema RS koje je nastalo greškama u preraspodeli prihoda od PDV-a. Taj novac će morati da bude vraćen RS! Poravnanje je neophodno kako bi svako dobio ono što je zaista zaradio u proteklom periodu. Zato smatram da nikome u BiH ne bi trebalo da bude u interesu da nekoga vara ili potkrada - kaže Kasumović.

Nastavak na Press...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Press. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Press. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.