Mlada Banjalučanka dizajnirala jedinstvenu liniju nakita: Zmijanjski vez u viteškoj karici

Izvor: Blic, 18.Jul.2016, 21:27   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Mlada Banjalučanka dizajnirala jedinstvenu liniju nakita: Zmijanjski vez u viteškoj karici

Diveći se tehnici izrade srednjovekovnih pancirnih oklopa i plavom vezu Zmijanja koji je zaštićen dio kulturne baštine, dizajnerka Nina Ružičić prva je na našim prostorima pokrenula izradu neobičnog nakita pod nazivom „Karika i nit“.

Vođena željom za ličnom ekspresijom izučavala je zaboravljenu “chainmaille” tehniku dve godine, a nakon toga izradila upečatljive komade metalnog nakita, piše etrafika.net.

Majka joj je prenela ljubav prema plavom vezu >> Pročitaj celu vest na sajtu Blic << iz zmijanjskog kraja koji je dio kulturnog nasleđa, te su mnoge ogrlice i medaljoni obogaćeni raskošnim motivom veza.

Od keltskih ratnika, drevnih Egipćana pa sve do balkanskih naroda, “chainmaille” tehnika je korištena pri izradi pancirnih oklopa, košulja i verižnjača, kao zaštita vojnika od oštrih udaraca.

- Posebnost je u tome što ova tehnika koristi matematičke proračune kao osnovu veza i predstavlja spajanje metalnih prstenova jedan na drugi. Određeni uzorci se mogu napraviti samo od prstenova određene debljine i unutrašnjeg promjera. Za neki vez se može koristiti samo jedna veličina karike, dok za druge mora kombinacija tri ili četiri veličine - objašnjava Nina.

Materijale nabavlja iz Nemačke, Amerike i Kanade jer malo toga može pronaći u BiH.

Najviše su traženi njeni medaljoni sa motivima veza, ogrlice sa perlama, čokeri i ukrasne šnale za kosu sa aluminijumskim ljuskama.

Njeni radovi će uskoro biti predstavljeni svetskom tržištu u njenoj online prodavnici.

- Mislim da se kod nas još uvijek na ručni rad gleda kao na nešto manje kvalitetno u odnosu na fabričku izradu, dok je u suštini stvar sasvim drugačija. Umjetnik će provesti dane, ukoliko je potrebno, praveći jednu stvar samo sa željom da njegov proizvod bude kvalitetan i poseban. – kaže ona.

Umetnica navodi da u ponudi planira uvesti i nakit od srebra.

- Želim da izradim seriju rasvjetnih tijela, lustere i lampe, jer ovakve metalne kugle izgledaju fantastično u enterijerima. Kostimi su moj drugi hobi, pretpostavljam da ću utrošiti dosta vremena i sredstava, ali jedva čekam da započnem sa radom - nagovestila je Nina.

Nastavak na Blic...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Blic. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Blic. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.