Ministri kao krtice

Izvor: Blic, 18.Jun.2007, 12:00   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Ministri kao krtice

BANJALUKA - Ministri u Vladi RS trebalo bi da od 1. oktobra presele u novu zgradu. Osim privilegije da radno vreme provode u najvišoj banjalučkoj zgradi - sedamnaestopratnici, za njihove potrebe biće obezbeđene i nove fotelje, uz prateći kancelarijski nameštaj.

Vlada se pobrinula da ministrima koji nisu iz Banjaluke u blizini kancelarija budu i stanovi koji se nalaze u susednoj zgradi. Da ne bi pokisli ili se smrzli, ministrima je omogućeno da od stana do kancelarije dođu podzemnim >> Pročitaj celu vest na sajtu Blic << hodnikom koji povezuje ove dve zgrade.

Po procenama Ministarstva saobraćaja i veza RS, obe zgrade koje gradi „Integral inženjering" treba da koštaju nešto više od 100 miliona KM. U međuvremenu, revizori su već utvrdili određene nepravilnosti u gradnji novog stambeno-poslovnog prostora za Vladu RS u kojoj će biti stanovi ministara i neke institucije Vlade RS. Osim što su utvrdili da objekte, koje su preuzeli od „Telekoma Srpske" nisu uknjižili u svoje vlasništvo, revizori su izračunali da će Vlada RS za ovu osmospratnicu od 30.074 kvadratna metra plaćati „Integral inženjeringu" 2.234 KM po kvadratnom metru, umesto 1.430 KM kako je bilo predviđeno.

„Rok za gotovinsko plaćanje je istekao i kupac je prihvatio plaćanje na kreditnoj osnovi sa rokom od 12 godina (144 rate u iznosu od 349.422 KM, uvećano za kamatu čiji je obračun vezan za EURIBOR, plus 1,8 odsto). Kreditnim ugovorom 'Integral inženjeringu’ je u celosti isplaćen stambeno-poslovni objekat, ali je na ovaj način značajno uvećana nabavna cena objekata koja nije konačna jer je obračun kamate promenljiv", tvrde revizori.

Glavni revizor RS Boško Čeko kaže da će revizori dati konačno mišljenje i preporuke o ovome krajem avgusta kada urade konsolidovani finansijski izveštaj.

U Vladi RS su jedino prokomentarisali „kako je samo Čeko mogao da izračuna koliko će koštati kvadrat stambeno-poslovnog prostora".

S druge strane, za sedamnaestospratnicu prvobitno je „Telekom Srpske", koji je počeo da pravi zgradu pre privatizacije, izdvojio 15 miliona KM. Ostatak će platiti Vlada i to od dividende koju je dobila prošle godine od „Telekoma" - oko 40 miliona KM.

Stanković: Ministri su dobili stanove po povoljnim cenama

Vlasnik „Integral inženjeringa" Slobodan Stanković kaže da nije baš siguran da li će ministri moći da se preseljavaju od 1. oktobra. Po njegovim rečima, radovi kasne zbog procedura u banci koja je odobrila kredit. Stanković nije hteo da komentariše izveštaj revizije, ali kaže da je Vladi RS „prodao zgrade po povoljnim cenama".

Vlada RS je u julu prošle godine od „Telekoma Srpske" preuzela dve poslovne zgrade. Tada je bilo rečeno da se očekuje da radovi budu završeni u julu ove godine.

Nastavak na Blic...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Blic. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Blic. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.