Izvor: Blic, 29.Jan.2018, 20:08   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Ministarstvo prosvete i kulture RS: Pojedinci učestvuju na skupovima za koje nisu ovlašteni

Cilj dopisa koji je Ministarstvo prosvete i kulture RS poslalo univerzitetima o učešću domaćih profesora na naučno-stručnim konferencijama na nivou BiH bio je da spreči pojedince da prisustvuju skupovima i odlučuju o pitanjima za koja nisu ovlašteni, a ne da budu isključeni iz projekata značajnih za Srpsku, rekao je šef kabineta resornog ministra Novica Mitrović.

Mitrović je naveo da je Ministarstvo prosvete i kulture Srpske došlo do saznanja da pojedini profesori >> Pročitaj celu vest na sajtu Blic << univerziteta u Banjaluci i Istočnom Sarajevu, bez saglasnosti dekana ili rektora, učestvuju na različitim konferencijama, okruglim stolovima i projektima iz resora obrazovanja.

- Smatramo nelogičnim da neko predstavlja ustanovu u kojoj radi, a da prethodno sa rukovodstvom nije usaglasio stav, niti je nakon ovih skupova informisao rukovodstvo, odnosno univerzitet o eventualno predloženim zaključcima - rekao je Mitrović.

On je dodao da je dopis upućen na oba javna univerziteta s ciljem zaštite obrazovanja kao ustavne nadležnosti RS i da bi se prekinula ova praksa.

Mitrović je rekao da je cilj da profesori, pre učešća na ovakvim skupovima, dobiju saglasnost pretpostavljenih.

Na portalu "SrpskaKafe" danas je objavljeno da je resorno ministarstvo prosledilo dopis univerzitetima u kojem piše da su poražavajući rezultati analiziranih projekata u oblasti visokog obrazovanja u BiH, a u kojima učestvuju predstavnici visokoškolskih ustanova Srpske.

Ovaj portal prenosi da se u analizi navodi da naučni kadar Srpske učestvuje na konferencijama na kojima se negira nadležnost Republike u oblasti visokog obrazovanja, te da su univerziteti dužni da spreče samoinicijativno učešće pojedinaca i predstavljanje univerziteta na konferencijama i naučno-stručnim skupovima regionalnog karaktera.

Nastavak na Blic...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Blic. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Blic. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.